Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Wat is het belang van sport en gezondheid?

sport en gezondheid

Alle atleten die sporten moeten in goede gezondheid zijn.
Voor en tijdens elk sportseizoen moeten maatregelen genomen worden om een optimale prestatie en conditie te verzekeren.

Gezondheid is een zorg van iedereen. Professionele atleten en amateurs moeten een aantal simpele stappen volgen, om er zeker van te zijn dat hun lichaam en geest optimaal is voor atletisch succes. Hier vind je een aantal zaken die pro’s in acht nemen om fysisch klaar te zijn voor elk seizoen.

sport en gezondheid
– Fysische tests om je conditie te bepalen.

sport en gezondheidVoordat professionele atleten trainen, ondergaan ze een hele reeks van medische tests. Onder andere de VO2max test (om je aerobe conditie te bepalen), stress tests, vetmassa tests en sport specifieke evaluaties. De resultaten worden opgeslagen om het algemeen welzijn van een sporter te bestuderen.

sport en gezondheid
– Medische test om de gezondheid te bepalen.

Vele professionele sportclubs zorgen dat medische teams aanwezig zijn op trainingskampen. Zo’n team bestaat uit een algemene dokter, een orthopedische specialist, een internist en een hart specialist. De medische geschiedenis wordt vervolledigd en immunisaties worden up-to-date gemaakt. Alle onderzoeken zorgen voor de zekerheid dat de atleet 100 procent gezond en fit is, om op hoog niveau te sporten.

sport en gezondheid
– Voeding en hydratatie.

Hydratatie en goede voeding zijn noodzakelijk voor maximale prestatie. Voedingssupplementen zijn een noodzakelijke aanvulling bij gezonde voeding. Voeding met proteïne en koolhydraten geven je extra energie. Andere, suikerrijke voeding, geeft je een snelle kortstondige boost. De terugval van de bloedspiegel daarna is de tijdelijke opstoot zeker niet waard.

sport en gezondheid
– Geschikte keuzes in levensstijl.

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een conditie die een heel seizoen aanhoudt. Goede voeding, rust en training zal de atleet helpen om het einde van het seizoen te halen zonder noemenswaardige terugval. Uitspattingen zijn eigenlijk uit den boze. Dat houd ook slechte voedingsgewoonten, en dus ook maaltijden overslaan, in. Te laat opblijven, uitgaan en wegblijven van trainingen kunnen ook een slechte prestatie in de hand werken.

sport en gezondheid
– Belang van coaching en mentoring van jonge beloftevolle atleten.

Veteranen zijn verantwoordelijk en voorbeelden voor een goede levensstijl. Hun keuze beïnvloedt de jongeren voor goed of slecht. Jonge atleten denken soms dat het slechte enkel bij de anderen gebeurd, ze doen voort en doen alsof ze onaantastbaar zijn. Nochtans zijn zij de toekomst voor de sport. Velen verknoeien dat nochtans door hun acties, en het slechte voorbeeld van ouderen.

sport en gezondheid
– Professionele tips toepassen in je sportroutine.

Terwijl de meeste mensen zich de luxe niet kunnen veroorloven die  professionele atleten op gebied van conditietraining kunnen krijgen, kunnen wel kleine dingen in acht genomen om de top van hun sport te houden. Bijvoorbeeld kunnen ze regelmatig hun dokter bezoeken voor een jaarlijkse controle en fysische tests, die bijna gelijk zijn aan wat professionele atleten doen. Gehydrateerd blijven en gezonde voeding kiezen kunnen je conditie verbeteren en de kans op blessueres verminderen.

sport en gezondheid
– Blijf trouw aan je gezonde levensstijl, thuis en elders.

Eigenlijk zijn de meeste ‘gewone’ mensen niet meer uit huis dan professionele sporters, maar ongezonde eetgewoonten, vakanties en verplaatsingen voor je werk, kunnen je gewoonten verslechteren. Behoudt je eet- en trainingsgewoonten, ook als je weg bent. Denk maar aan je voorbeeld functie ten opzichte van de jongeren in je huishouden, net als het voorbeeld van veteranen tegenover jongere sporters.

Actief gezonde levensstijl
Vragen via MEssenger
Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt