Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Gezond snoepen – goed of slecht.

gezond snoepen
Voor eens en altijd! Een gezonde snoepgewoonte kan je helpen je gewicht onder controle te houden, en je dieet in balans te krijgen.

Blijkbaar is er een groot onderscheid tussen diegenen die denken dat gezond snoepen, of snacken, niet bestaat en die ervan overtuigd zijn dat het goed is. Voor verschillende redenengezond snoepen ben ik er zeker van dat snacken goed is. Nochtans zijn de meeste klanten weigerachtig als ik zeg dat ze wel eens tussendoor eten. Blijkbaar zeggen ze dat, omdat ik zou willen zeggen dat ze eten zonder dat ze honger hebben, en dat is uiteraard niet goed.

Waarom kan gezond snoepen een goede gewoonte zijn?

 1. Het kan je ervan weerhouden dat je te veel eet tijdens je ‘normale’ maaltijden. Meestal krijgen we honger om de 3 ├á 4 uur. Dus, als er een lange periode is tussen maaltijden, ga je honger krijgen. Dan kan een snack uitkomst bieden. Wil je toch tegen de honger weerstaan, dan is de kans groot dat je dat gaat compenseren door meer te gaan eten bij je volgende maaltijd.
 2. Gezond snoepen kan ervoor zorgen dat je minder calorie├źn eet gedurende de dag. Dit is moeilijk om aan klanten uit te leggen. Ze beelden zich in dat ze die van het snacken gewoon toevoegen aan de gebruikelijke calorie├źn. Maar, als je het slim aanpakt, ga je tijdens je maaltijden minder nodig hebben, en verdeel je gewoon meer over de dag.
 3. Het zal je helpen meer gezonde voeding te eten. Dit is meestal het sterkste argument bij tegenstanders van gezond snoepen, of bij diegenen die maaltijden overslaan. Hoe meer keren je eet, hoe makkelijker het wordt om de dagelijkse porties, zoals groenten, fruit en calcium-rijke voedingsproducten, te nuttigen.
 4. Snacks helpen je jou fysische en mentale energie te behouden. Als je geregeld eet en snackt, kan het helpen je bloedsuikerspiegel gedurende de ganse dag stabieler te houden. Een geweldig wapen tegen de klassieke dips, die je energie doen afnemen.
 5. Een goede snack in de namiddag, helpt je de porties bij het diner, dat meestal de grootste maaltijd blijkt te zijn, te minimaliseren. De meeste mensen houden hun eetgewoonten meestal gedurende de ganse dag onder controle, maar verliezen die volledig bij het avondeten. Voor die mensen is een goede namiddagsnack, bijna een extra maaltijd, een groot verschil.

Wanneer is een snoepgewoonte dan niet goed?

Ga eens je snoepgewoonten bekijken als:

 • Je ongezond snoep eet met veel calorie├źn, zoals zoet, chips en frisdrank. Ze zorgen niet alleen voor heel veel calorie├źn, ze hebben bijna nooit een goede voedingswaarde.
 • Je niet snackt omdat je honger hebt. Gezond wil zeggen dat je voedzame zaken eet tussen je maaltijden, die je helpen je honger te stillen en tegemoet komen aan je behoefte aan voedsel. Maar als je eet als je geen honger hebt, maar omdat je verveelt bent, gestrest, boos of moe, is je beter dat je die gewoonte doorbreekt

Wat maakt een snack gezond?

Een van de redenen waarom snacken ongezond zou zijn, is omdat het vette, zoete, zoute en calorierijke voeding is. Blijf daarvan af en kies een mix van magere proteïnen en gezonde koolhydraten. De vezels zullen eerst verteerd worden, en daardoor zal je honger verdwijnen, terwijl de proteïne je meer trage energie geeft.

Idee├źn voor gezond snoepen.

De combinatie prote├»ne – vezels kan op verschillende manieren worden samengesteld. Hier volgen enkele idee├źn:

 • Een shake in halfvolle of magere melk, met prote├»ne poeder en fruit.┬á
 • Prote├»nerepen: ideaal om mee te nemen, zodat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt.
 • Magere yoghurt, met een beetje ahornsiroop en kaneel, afgewerkt met fruit
 • Rauwe groenten: wortelen, kerstomaten, prei, …
 • Magere platte kaas met groenten en fruit
 • Een handvol noten: amandelen, walnoten, pistachenoten, …
 • Een hardgekookt eitje in sneetjes met tomatenstukjes en peper
 • Geroosterde sojanootjes
 • Tonijn geplet met avocado op volkorencrackers
 • Een paar sneetjes kalkoen of gerookte zalm gewikkeld rond komkommerstokjes

Wat zijn jou idee├źn voor gezond snacks? Wat betekend gezond snoepen voor jou?

photo credit: Pictures by Ann via photopin

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

Leave a Reply