energiebalans
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Waarom energiebalans?

Denk maar eens aan de Tour de France waar atleten gemiddeld 6500 kcal per dag consumeren. In tegenstelling neemt een gymnast ongeveer 200 kcal per dag tot zich. Het energieverbruik en de energieconsumptie op elkaar afstellen is essentieel. Als die balans niet goed is, kunnen er vermoeidheid en lichamelijke gebreken optreden. Daarom is energiebalans belangrijk.

energiebalansEen volwassen vrouw/man met een zittende levensstijl verbrandt ongeveer 2000-2700 kcal per dag.
Als u aan lichamelijke inspanning doet, dan verhoogt uw energieverbruik te opzichte van de duur en intensiteit van de training, uw fitnessniveau en het toegepaste soort sport. Om aan deze extra eisen te kunnen voldoen moet u uw energieopslag vergroten. Dat kan het verhogen van voedingsinname, vochtinname en inname van toepasselijke supplementen inhouden.

energiebalans – tip van de professionals:

probeer 0,6 tot 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht elk uur van de eerstvolgende vier uur na de training of tot aan de volgende maaltijd te consumeren. Deze koolhydraten kunnen eenvoudige suikers of complexe koolhydraten zijn zoals pasta en ontbijtgranen.
Uw lichaam verbrandt het liefst koolhydraten met vetten als hoofdbrandstof voor lichamelijke activiteit.

Echter, de koolhydraatvoorraad is nogal gelimiteerd in verhouding tot de overdadige vetvoorraad. Uw lichaam kan tussen 300-600 gram koolhydraten opslaan – 500 gram levert ongeveer 2000 kcal energie. Daarom is het nodig voor energieke of sportieve personen een voedingsplan te volgen dat rijk is aan koolhydraten om het uithoudingsvermogen en de prestaties te kunnen verbeteren. Ook is het aanbevolen het koolhydraatniveau aan te vullen door isotone sportdranken te drinken. Dit helpt ook snel elektrolyten en vocht aan te vullen.
Energiebalans is niet zo eenvoudig als je denkt – laat je daarin desnoods goed begeleiden.

uit Knipoog

Energiebalans – MeerVitaliteit

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube