Waarom bewegen erbij hoort

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Afvallen en meer bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

bewegen
Bewegen geeft veel mensen nog altijd een vieze smaak in de mond, en is dan ook meteen een strop voor afvalpogingen. Als je begrijpt waarom je moet sporten, is het al leuker om te doen. Het voelen van je lijf dat werkt is iets heerlijks! Na de eerste drie keer is er natuurlijk spierpijn, maar daarna is het pure endorfine dat door je lichaam stroomt.

Impact van bewegen op je vetverbranding

Om de impact van sporten op je vetverbranding te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe je lichaam de dagelijkse hoeveelheid aan calorieën gebruikt. Van de energie die we krijgen door onze voeding, wordt ongeveer het volgende gebruikt:

 • 60 a 70% om te ademen, ons hart, de hersenen en andere organen te laten werken, samengevat: om ons te laten leven zonder enige vorm van inspanning (basaal metabolisme)
 • 10 a 15% wordt gebruikt voor de spijsvertering.
 • De laatste 15 a 20% wordt gebruikt voor alle andere fysieke inspanningen: rechtstaan, wandelen, lopen, spieren bewegen, sporten…

Energie wordt verbruikt door spieren

Bij mensen die weinig bewegen wordt relatief weinig energie verbruikt door spieren, dit verbruik staat bijv. maar voor 8% van het totale energieverbruik tegenover 15-20% bij meer actievere mensen (zie hierboven).

Het is logisch dat er een energieoverschot optreedt wanneer deze personen evenveel eten als degenen die meer bewegen. Dit energieoverschot wordt meestal omgezet in vet. Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om minder te gaan eten. Maar dit betekent dat je in één keer je hele eetpatroon moet aanpassen. Dat lukt maar een handjevol mensen op de lange termijn. Vaak zijn we er na uiterlijk twee weken alweer klaar mee. En dan te bedenken dat het aanleren van een gewoonte minstens 21 dagen duurt!

De oplossing is een simpele rekensom: je moet meer verbruiken dan je inneemt. Als je graag eet, zorg er dan voor dat het er ook weer af gaat. De beste manier om te zorgen dat er meer calorieën verbrand worden dan er binnenkomen is dus door meer te bewegen.

Bewegen kan je overal

De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Maar het lijkt altijd gemakkelijker dan dat het daadwerkelijk is.

Daarom hebben we een paar gemakkelijk uit te voeren manieren om zelfs in een druk leven toch aan de beweging toe te komen die je nodig hebt om gewicht te verliezen.

 • Zodra je gewekt wordt door het ochtendlicht (of de wekker natuurlijk) rek je je helemaal uit, je stapt uit bed, lacht de dag tegemoet en begint met 10 push-ups. Voor je triceps ga je op de rand van je bed zitten met je handen naast je op de rand. Je laat je billen over de rand zakken en duwt je met je armen weer op. Ga niet zitten! Zodra je boven bent ga je weer naar beneden. Dit herhaal je 10 keer (naarmate je het vaker doet, kun je de aantallen opvoeren). Je bloed stroomt dan vast goed door je lijf, je voelt je lekker en bent klaar voor het ontbijt. Geen tijd? Dat is onzin! Eerder opstaan is de sleutel.
 • Moet je ergens dicht bij huis zijn? Pak de fiets of ga lopen.
 • Bel je veel? Loop rond door je huis met de telefoon in je hand.
 • Loop voor die ene brief apart naar de brievenbus (en combineer het niet met supermarkt-bezoek).
 • Neem de trap in plaats van passief te hangen op de roltrap.
 • Was zelf je auto.
 • Loop op het werk langs je collega ipv te bellen of e-mailen. Ditzelfde geldt ook voor familie en vrienden, ga er langs ipv ze te bellen!
 • Ga dansen, dit kan zowel thuis zijn op je favoriete muziek, of in de kroeg met vrienden. Je wordt er ook meteen een stuk vrolijker van.
 • Ga vaker zomaar even wandelen, om je gedachten op een rij te zetten of bijv. tijdens de lunchpauze, om een frisse neus te halen.
 • Zit je veel achter de pc? Neem een actieve ipv uitgezakte houding aan, hiermee train je de spieren van je rug en zie je er tegelijkertijd actiever en zelfverzekerder uit dan wanneer je hangt. Daarnaast kun je nog je benen bewegen door ze onder je bureau wat heen en weer te bewegen.

12 tips voor een gezond gewicht — de gratis gids naar een beter welzijn en gewichtscontrole
VRAAG HEM NU AAN

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...