welzijn op het werk
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Een beter welzijn kan de productiviteit op het werk aanzienlijk verbeteren.
– Welzijn op het werk.

Zelf-zorg, levensstijl en persoonlijke gezondheid is dikwijls het verschil met echt effectief leiderschap. welzijn op het werk

De uitdagingen die leiders en managers hebben, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, zijn aanzienlijk. Door stress, regelmatig reizen, operationele veranderingen, continue bereikbaar zijn, schroeiende werkdruk en globalisering, komen chronische gezondheidsproblemen de kop op steken. De fysische en psychologische druk, ten gevolge van werkdruk en leiderschap, gekoppeld aan verwachtingen en fiscale druk, kunnen burn-out tot gevolg hebben.

Dat kan ook gewichtstoename of -afname, emotionele uitdagingen, verslavingen en andere ongezonde gewoonten tot gevolg hebben.

Als managers gezond leven, dat wil zeggen fysisch gezond zijn, interpersoonlijke kennis ontwikkelen en ethisch correct werken, gaan ze ook anderen op een gezonde manier benaderen. Ze kunnen op die manier meteen anderen laten zien hoe ze beter presteren, door een optimale zelf-zorg. Door welzijn in hun dagelijkse levenswijze in te plannen, kunnen leiders en managers het toekomstig succes, en de algemene gezondheid, van hun organisatie optimaliseren.

Eén van de zaken die welzijn op het werk zullen verbeteren,

is de indruk dat de directe oversten gezond zijn, en het ook ondersteunen en aanmoedigen. Met andere woorden, zelf-zorg is de basis voor een gezonde werkvloer. Een motiverende en bezorgde baas draagt enorm bij aan gezondheid, en biedt meteen een buffer tegen typische stressfactoren op de werkvloer.

Er is een sterke relatie tussen ondersteuning van het leiderschap en de gezondheid van de werknemer. Dat wordt nog extra versterkt als je erkent hoe leiderschap met een hart, zoals authenticiteit, wederzijds respect en gezondheid promotie samenwerken en zelfs gerelateerd zijn aan een betere financieel resultaat.

Studies tonen aan dat, zelfs in terugvallende markten, bezorgdheid, en promoten ervan, werknemers motiveert om dezelfde inspanningen te leveren dan in groeiperioden. Dat, en andere onderzoeken, tonen het belang aan van een balans tussen ondersteunend management met gezondheid promotie en zelf-zorg.

Wat dan met stress? De meesten onder jullie zullen zich ervan bewust zijn dat stress één van de hoofdoorzaken is van cardiovasculaire aandoeningen bij werkende mensen. Vooral bij managers en directieleden. Er zijn veel remedies om daar iets tegen te doen (enkele bespreek ik later). Die strategieën, samen met een goede promotie van welzijn op het werk, kunnen fundamenteel zijn om de productiviteit te verbeteren.

welzijn op het werk

Communicatie.

Waarschijnlijk het meest effectieve om met stress om te gaan, is een werkomgeving promoten waar stress niet als normaal wordt aanzien, maar waar het besproken wordt met een open en oplossende attitude. Het probleem wordt alleen maar erger, als er niet openlijk over stress kan gecommuniceerd worden. Enkele voorbeelden om actie te ondernemen zijn:
opzetten van een welzijns-comité, wiens voorstellen serieus worden genomen, en waarmee actie wordt genomen.
groepsdiscussies organiseren, waar geluisterd wordt naar percepties van stress bij werknemers
interactie voorzien tussen management en werknemers om hun rol en verantwoordelijkheden te verduidelijken

De vraag verminderen en de controle verhogen.

Een job met een hoge werkdruk, een snel ritme of met strikte deadlines, wordt gezien als een met hoge stress. Dat gecombineerd met weinig mogelijkheid om beslissingen te nemen, met weinig autonomie of controle, kan een verhoogt gezondheidsrisico met zich meebrengen. denk daarbij aan cardiovasculaire aandoeningen, vermoeidheid en depressie.
Geef zo veel mogelijk de kans om beslissingen te nemen. Zet aan tot beslissingen in het team en pas de workflow aan voor een betere efficiëntie.

Beloon naargelang de inzet.

Als werknemers een onbalans aanvoelen tussen hetgeen ze presteren en hetgeen ze ervoor krijgen (bvb. promotie, geld, respect), is er een groter gevaar voor gezondheidsproblemen. Zorg dat je werknemers kennis hebben van hun professionele mogelijkheden. Hou ze op de hoogte van hun inzet en resultaten, en zorg voor een duidelijk en consistent beloningssysteem. Een aanpak met ondersteuning en herkenning is noodzakelijk.

Verbeter sociale ondersteuning.

Dat kan bekeken worden als een proactieve communicatie, zorg en begrip. Werknemers met weinig steun van familie, vrienden, collega’s en mentors, zijn een bijzonder risico voor minder productiviteit en gezondheidsproblemen. Start een programma om ze de begeleiden. Dat geeft werknemers de mogelijkheid om samen te werken met het leiderschap, om hun management vaardigheden en teamwork te verbeteren.

Beperk het gevoel van mindere status.

Sommige werknemers kunnen het gevoel hebben dat niet het werk uitvoeren in overeenstemming met hun behoefte om iets te bereiken, hun machtsgevoel of drang naar invloed. Ze hebben het gevoel dat ze niet vooruit geraken, of dat ze niet kunnen bijdragen zoals ze zouden kunnen. Er bestaan veel mogelijkheden die de werknemer het gevoel geven van invloed en bijdrage. Zoek naar manieren om taken te geven die de noden tegemoet komen.

Ten slotte, hou in gedachten dat werknemers die in zeer goede gezondheid verkeren, ook zeer productief zijn. Door ondersteunend leiderschap te combineren met welzijn op het werk, is het mogelijk om werknemers zich goed te laten voelen. Niet alleen op gebied van fysische gezondheid, maar ook op  interpersoonlijk- en sociaal welzijns- vlak.

Actief gezonde levensstijl

Meer “Gezondheid” op onze blog

Vragen via MEssenger

foto: tec_estromberg via photopin

Volg onsFacebooklinkedinrssmail