Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Belangrijkste bron voor energie?
Sportvoeding en Koolhydraten

koolhydraten

Misschien wel de belangrijkste bron van energie voor sporters.

sportvoeding en koolhydratenHet maakt niet uit welke sport je speelt, koolhydraten leveren de energie.

Eenmaal gegeten, worden ze¬†afgebroken in kleinere suikers (glucose, fructose en galactose) die geabsorbeerd en gebruikt worden als energie. Elke glucose die niet direct gebruikt wordt, wordt opgeslagen in de spieren en de lever in de vorm van glycogeen. ¬†Zodra deze glycogeen “magazijnen” zijn gevuld, ¬†wordt het teveel opgeslagen als vet.

Glycogeen

is de bron van energie die het meest wordt gebruikt voor de oefening. Het is nodig voor de korte, intense inspanning, zoals sprinten en om een gewicht te tillen, want het is direct toegankelijk. Glycogeen levert ook energie tijdens de eerste paar minuten van een sport. Tijdens de lange duuroefening kan vet helpen als brandstof, maar glycogeen is nog steeds nodig voor de afbraak van het vet in iets dat de spieren kan gebruiken.

Voldoende inname helpt ook voorkomen dat eiwit wordt gebruikt als energie. Als het lichaam niet genoeg van ze heeft, worden eiwitten afgebroken tot glucose voor energie. Omdat de primaire rol van het eiwit is als de bouwstenen te dienen voor spieren, botten, huid, haar en andere weefsels, kan het gebruiken van eiwit voor energie (door niet voldoende koolhydraten te nemen) uw mogelijkheden beperken om weefsels te bouwen en onderhouden. Daarnaast belast het de nieren, omdat ze harder werken om de afbraak van dit eiwit te elimineren.

Sportvoeding

heeft andere specifieke functies in het lichaam zoals energie geven aan het centrale zenuwstelsel en de hersenen.

Een gram koolhydraten levert vier calorie√ęn energie.¬†Sporters die over koolhydraten¬†praten, praten vaak over laden en uitputting, dat verwijst naar de hoeveelheid koolhydraten in energie die we kunnen opslaan in onze spieren.¬†Dit is meestal rond de 2.000 calorie√ęn, maar we kunnen dit aantal veranderen door uitputting en laden.¬†Tijdens de uitputting (van dieet, lichaamsbeweging of een combinatie) gebruiken we de opgeslagen koolhydraten.

Als we niet aanvullen, kunnen we zonder brandstof voor onmiddellijk gebruik komen.¬†Atleten verwijzen vaak naar dit als “de man met houten hamer” of “het zwarte gat”. Op dezelfde manier kan het eten van grote hoeveelheden koolhydraten deze magazijnen vergroten.¬†Dit wordt vaak aangeduid als carbo-loading.¬†Onze maximale koolhydraat-opslag is ongeveer 15 gram per kilogram lichaamsgewicht.¬†Dus een atleet van 80kg kan maximaal tot 1200 gram koolhydraten opslaan (4.800 calorie√ęn); genoeg energie om een oefening met hoge intensiteit voor geruime tijd vol te houden.

Een juiste en aanvaardbare sportvoeding zijn zeer belangrijk voor ons lichaam.

Meer over sport op onze blog

Bronnen die je helpen om je resultaten sneller te bereiken

Gezond & ActiefKom eens kijken en wordt deel van de community

Gezond & Actief is de GRATIS master mind groep van Bert & Inge, waar geweldige mensen op een missie zijn voor een Gezonde en Actieve Levensstijl.
De tips over voeding, bewegen en relaxen helpen je sneller je resultaten te bereiken.
We doen plezierige challenges, zorgen voor elkaar en smeden banden.
Kom eens kijken, stel je even voor en zeg ons wat uw doelen zijn.

 

 

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube