triatlon

IronMan Triatlon

    De geschiedenis en het verhaal van een iconisch sportevenement

Triatlon, een combinatie van drie duursporten namelijk zwemmen, fietsen en lopen, is een jonge sport. Officieel begint de geschiedenis in 1978 in Hawaï. Maar wie 1978 als begindatum voor de triatlonsport neemt, doet de geschiedenis onrecht aan…

De term “triatlon” is in 1904 voor de eerste keer gebruikt tijdens de Olympische Zomerspelen. Hier waren de disciplines echter verspringen, kogelstoten en sprinten.

Daarna werd er tussen 1920 en 1930 in Frankrijk jaarlijks een triatlon georganiseerd. De wedstrijd bestond uit de oversteek van het kanaal (ongeveer 200 m zwemmen), een fietsparkoers van 10 km gevolgd door 1200 m lopen.

Het duurde echter tot september 1974 voor het woord triatlon voor het eerst in zijn moderne en actuele betekenis gebruikt werd. De San Diego Track Club maakte reclame voor een triatlon westrijd. Op Fiesta Island (Californië) werd er 5 mijl gelopen, 5 mijl gefietst en 600 yards gezwommen.  

John Collins, een marineofficier, gestationeerd op Hawaï, een zijn vrouw Judy, hadden later het idee om tijdens een prijzenbanket voor de Waikiki Zwem Club de drie endurance-races op het eiland samen te voegen tot één race. Op 18 februari 1978 kwamen 15 deelnemers naar Waikiki om de allereerste Ironman triatlon-uitdaging aan te gaan.  

Wereldwijde erkenning kwam toen ABC de toestemming kreeg om het evenement in 1980 te filmen. In 1982 zagen velen hoe Julie Moss vlak voor de finish in elkaar zakte. Ze kroop eroverheen. Een iconisch moment in IronMan dat over de hele wereld is verspreid. Vanaf dat moment werd triatlon populairder.  

Nu dagen duizenden triatleten, van over de hele wereld, zichzelf uit om te bewijzen dat het mogelijk is. Zelfs aangedreven door handfietsen en rolstoelen. Ze willen allemaal deel uitmaken van de IronMan-geschiedenis.  

bron – BigC-Consulting  

Deel wat je denkt