Wanneer gebruik je melkproteïne en wanneer sojaproteïne?

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

sojaproteïne – weiproteïne – caseïne – eiproteïne – rundproteïne

We horen dikwijls over proteïne of eiwitten spreken. Wat is dat nu juist? Het zijn de bouwstenen voor onze spieren. Ze zijn zeer belangrijk bij sportvoeding maar ook bij een gewichtsbeheersingsprogramma. sojaproteïne
Hoewel we dikwijls ook over eiwitten spreken is dat niet helemaal juist. Eiwitten zijn maar één van de vele soorten proteïnen. We geven een overzicht.

Weiproteïnen

Proteïnen uit melk worden weiproteïnen genoemd. Het product komt voort tijdens het proces om melk tot kaas om te zetten. Het is de makkelijkst te verteren proteïne en stimuleert als beste de spieropbouw. In weiproteïnen zijn er ook weer kwaliteiten of soorten (concentraat, isolaat, hydrolysaat en microparticulated).
Deze proteïne is moeilijk in de juiste hoeveelheid uit gewone voeding te halen. Daarom wordt het (vooral door sporters) vaak als supplement genomen.

Caseïne proteïne

Dit is een traag verteerbare soort. Ze voedt je spieren nog lang nadat de snelle proteïnen hun werk hebben gedaan. Het is zeer belangrijk bij het voorkomen van spierafbraak.
Ook hier zijn er soorten (micellaire, caseïnaat en hydrolysaat).

Ei-proteïne

ei-proteïneProteïne uit een ei. Vroeger werden hiervoor rauwe eieren verorberd, maar dat kan gevaarlijk zijn. Zorg in ieder geval dat je het eiwit en het eigeel scheidt. Of beter nog, ga op zoek naar een goede kwaliteit supplement. Je kan ook het ei koken of bakken.
Dit is rijk aan BCAA’s en L-Arginine.

Melkeiwitten

Deze proteïne is afkomstig uit koemelk, maar dan zonder het vet en de koolhydraten. Het bevat zowel wei- als caseïneproteïne.
We kennen concentraat en isolaat. Waarbij de laatste 85% proteïne bevat.

Sojaproteïne

sojaproteïneProteïne afkomstig uit soja. Het is de gezondste manier om geen dierlijke proteïne te nemen. Dit wordt heel vaak gebruikt voor diëten met veel proteïne.
Ook hier onderscheiden we concentraat en isolaat. Het grote verschil voor ons is dat de tweede minder gasvorming veroorzaakt.

Rund proteïne

De naam zegt het zelf, deze soort komt uit rundsvlees. Het is een snel verteerbare soort en bevat BCAA’s en ook creatine.

Wanneer gebruik je nu welke proteïne?
Om terug te komen op de vraag uit de tittel. Melkproteïne is beter voor sporters. Omdat ze zowel een snel ‘spierherstel’ willen als een lange werking om de spieren op te bouwen.
Sojaproteïne kan ook door sporters gebruikt worden, maar is meer geschikt voor gewichtsbeheersing. Deze is dan weer beter voor een proteïne rijk en koolhydraat arm dieet.

Omdat het moeilijk is om de juiste hoeveelheid uit je voeding te halen, kan supplementatie helpen. Hoewel het blijft belangrijk om zoveel mogelijk uit je ‘normale’ eten te halen.
Zeker voor sporters kan dat moeilijker zijn, en daarom is goede sportvoeding, van uitstekende kwaliteit, van een enorm belang.

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...