Hoge Bloeddruk : Wat doe je ertegen?

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Hoge Bloeddruk : Wat doe je ertegen?

een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk een van de meest voorkomende ongemakken

hoge bloeddrukHoge bloeddruk is één van de grote doodsoorzaken. Je ziet weinig symptomen, maar het leidt tot gevaarlijke zaken, zoals hartaanvallen. Veel mensen hebben nochtans een hoge bloeddruk zonder het te weten. Als je langer dan 2 jaar niet op onderzoek bent geweest, raad ik je aan een dokter te bezoeken.

Medicatie kan je bloeddruk makkelijk naar beneden helpen, maar die geven neveneffecten, zoals krampen in de benen, duizeligheid, enz. Gelukkig kunnen de meeste mensen hun bloeddruk verminderen zonder medicatie. Zorg eerst voor een gezond gewicht, en gebruik daarna de volgende strategieën.

1. Ga voor actieve wandelingen.

Oefenen helpt het hart om zuurstof efficiënter te gebruiken, zodat het niet zo hard moet pompen om je bloed rond te krijgen. Ga daarom bijna elke dag ongeveer 30 minuten stevig doorwandelen. Om je conditie te verbeteren kan je de lengte of de tijdsduur verlengen.

2. Adem diep.

Veel meditatiemethoden schrijven langzame ademhaling voor. Dat helpt om je bloeddruk te verminderen. Probeer ’s morgens en ’s avonds 5 minuten daaraan te werken. Haal diep adem vanuit je buik. Adem in en verminder druk over je ganse lichaam.

3. Eet voeding rijk aan kalium

De hoeveelheid kalium verhogen in je voedingspatroon, helpt je bloeddruk verminderen. Daarbij denken we vooral aan zoete aardappels, tomaten, appelsiensap en gedroogde vruchten zoals pruimen en rozijnen.

4. Kijk naar zout op voedingslabels

Sommige groepen van mensen zijn zout gevoelig voor hun bloeddruk. Wie dat is kan moeilijk bepaald worden, daarom zou iedereen het zout in zijn eetpatroon moeten beperken. 1500mg per dag zou voldoende zijn.
Dat wil niet enkel zeggen dat je moet oppassen met het zoutvat. Bereidde gerechten in de supermarkt bevatten dikwijls ook grote hoeveelheden zout. Let daarom goed op de etiketten.

5. Eet donkere chocolade

Studies hebben uitgewezen dat bij mensen, die dagelijks donkere chocolade eten, een lagere bloeddruk wordt gemeten. Goed nieuws dus voor zoetebekken, maar let op dat de chocolade minstens 70% cacao bevat.

6. Neem supplementen

Antioxidanten, zoals het coënzyme Q10, helpen je bloeddruk verminderen.

7. Drink alcohol

Hoe minder je drinkt, hoe lager je bloeddruk, tot op een zeker punt, zegt een studie. Een ander studie beweert dan weer dat je bloeddruk zakt als je light producten drinkt. Nog andere studies zeggen dan weer dat je kans op een hartfalen verminderen als je alcohol drinkt. Feit is dat die dingen best met mate drinkt, en je houdt aan 1 liter zuiver water per 30kg lichaamsgewicht.

8. Ga over naar decafeïné koffie

Koffie met mate mag, maar meer cafeïne dan 500mg per dag verhoogt je bloeddruk. Dat wil zeggen meer dan 8 koppen koffie per dag.
Het verhoogt niet alleen je bloeddruk, maar trekt ook het effect van stress aan. Je hart gaat dan ook sneller slaan, en  verhoogt je bloeddruk nog meer.
Als je dus veel koffie drinkt, ga dan over op cafeïne vrije koffie.

9. Neem een kop thee

Een onderzoek wijst uit dat, als je thee gaat drinken, na 6 weken het effect ongeveer hetzelfde is dan met medicatie. Dat goede resultaat is gemeten bij hibiscus thee. Maar de meeste groene thees bevatten die plant.

10. Werk eens wat minder

Meer dan 41 uur per week op kantoor verhoogt je kans op verhoogde bloeddruk. Overuren maakt het ook moeilijk om tijd vrij te maken om te sporten en gezond te koeken. Probeer dus tijdig te vertrekken van je werk, begin eventueel een beetje vroeger.  Zet misschien een verwittiging in je computer, zet hem af en vertrek.
Ga dan wel ’s avonds nog even sporten en kook gezond zoveel je kan.

11. Relax met muziek.

De juiste deuntjes kunnen je helpen om je bloeddruk naar beneden te helpen. Dertig minuten muziek, die je ademhaling en je hartslag tot rust brengen, helpt je om je bloeddruk te verminderen.
Zelfs na een week is er al merkbaar verschil.

12. Stop met snorken

Je partner zal hier heel blij mee zijn. Hard snorken is een van symptomen van slaapapneu. Wat blijkt nu dat veel mensen die daaraan lijden, ook een hoge bloeddruk hebben. Andere dingen die je voelt zijn ochtendlijke hoofdpijn en snel vermoeid zijn. Vraag je dokter voor een oplossing.

13. Gebruik Soja

Vervang de verzadigde vetten in je dieet door voeding rijk aan soja proteïne. Het zal je bloeddruk verminderen.

MeerVitaliteit 

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...

Bert Phlippo augustus 14, 2018 gezondheid, voeding