Gewicht verliezen, en er af houden.

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Gewicht verminderen, en het eraf houden, wil zeggen dat je moet volhouden.

Gewicht verminderen is één van de meest voorkomende voornemens bij elk nieuw jaar, maar je langetermijngedrag veranderen is een kunst op zich.

Om het teveel aan gewicht kwijt te spelen en het er ook af te houden, moet je klaar zijn om af en toe een ‘tegenslag’ te verwerken en door te doen.

Het nieuwe jaar kan een motivatie zijn om gewicht te gaan verliezen. Gedragsverandering is een hoeksteen voor gezond en succesvol afslanken. Het duurt ongeveer drie maanden om je gedrag te wijzigen. Het is als leren fietsen, daar verwacht je toch ook dat je een paar keer zal vallen. Je raapt dan je fiets weer op en probeert het nog eens.

Slechts 20 procent van de mensen die wilden afslanken, houden hun gewicht er ook af na één jaar. Daarom geven we hier enkele tips om deze trend te doorbreken en je te helpen je streefgewicht te bereiken en het er ook af te houden :

Sla nooit een ontbijt over.

Als je eet binnen het uur nadat je bent opgestaan, stijgt je metabolisme met 20 procent voor de rest van de dag. Iets eten is beter dan niets eten, maar zorg dat je voldoende voedzaam eet en ook je vochtbalans op orde brengt. (Ideaal is een ontbijtpakket.)

Kijk wekelijks je gewicht na.

Wekelijks je gewicht controleren geeft je een goede kijk op je evolutie, en eventueel is een snelle aanpak mogelijk als je eventueel terug gewicht zou aankomen. Zo kan je gedrag tijdig terug worden bekeken.

Doe dagelijks één uur aan lichaamsbeweging. 

In de tuin werken, traplopen, doe waar je zelf zin in hebt – je hoeft niet dagelijks op een hometrainer te kruipen als je dat niet wil. Gewicht verliezen kan ook prettig zijn.

Beperk je TV tot minder dan 10 uur per week. 

Dat is dus minder dan 1,5 uur per dag! We horen al te vaak zeggen dat er geen tijd is om te bewegen. Dikwijls kijken die mensen uren TV of surfen ze op het internet, als je naar hun ‘gewoontes’ vraagt. Zoek dus naar activiteiten waar je beweegt in plaats van te zitten.

Hou bij hoeveel je beweegt. 

Neem regelmatig de trap, doe je boodschappen te voet, parkeer een blok verder, … er zijn tal van mogelijkheden om meer te bewegen. Wees eerlijk met jezelf en schrijf op wat je doet. Draag eventueel een stappenteller om te weten hoeveel je aan beweging doet.

Schrijf op wat je eet. 

Als je toch bezig bent, schrijf ook meteen op wat je eet. Onderschat niet hoeveel ‘extra’ calorieën je eet. Gewicht verminderen wil ook zeggen, eerlijk zijn tegen jezelf.

Maak je doelen duidelijk en realistisch. 

Zorg dat je duidelijke doelen hebt. Maak ze dus specifiek en meetbaar. Hou het ook realistisch! Begin dus eventueel met 10 procent van je gewicht af te slanken.

Wees consistent.

Eet dagelijks op regelmatige tijdstippen, ook tijdens het weekend. Heel dikwijls worden gewichtsbeheersingsprogramma’s tijdens het weekend verknoeid.

Bereid je voor op een terugval. 

Als je leert zingen, klinkt het eerst dikwijls ook vals. Je zangleraar zal je dan verbeteren, en je herhaalt het of je begint opnieuw. Met gewichtsbeheersing is dat ook zo. Laat je dus coachen, zodat je de ‘regels’ voor gewichtsbeheersing leert kennen, en zodat je op iemand kan terugvallen als het je minder goed gaat. (welzijnscoach)

gewicht verminderen

Voor nog meer boeiende artikels, volg ons ook op Facebook

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...