jojo effect
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Dit wil ik graag met jullie delen, het jojo effect doorbreken

jojo effectEén van onze klanten, iemand die al zeer lang bij mij komt, heeft ongeveer 55 kg verloren.  Natuurlijk heb je nu een reactie van “Wauw zoveel. Dat is is nogal wat, hoe heeft ze dat gedaan”.  Eerlijkheidshalve dien ik je te vertellen dat dit niet in 1 keer gebeurd is, maar in 3 fasen.  Ze is een klassiek voorbeeld van een jojo-diëter of het typische jojo effect. Haar gewicht gaat omhoog en omlaag maar blijft slechts zelden stabiel.

Het is al langer bekend dat mensen te maken krijgen met het jojo-effect. Omdat ze afvalmethoden aanhouden die te streng en te strikt zijn dit op lange termijn vol te houden.  Als een kleine afwijking van het dieet steeds voorkomt, dan valt men al snel weer terug in de oude gewoontes en komt het jojo effect opduiken.

Er is niets mis mee met ambitieus zijn en enthousiast zijn om je gewicht onder controle te krijgen.

Je verlangen en je doel zijn al een grote stap voorwaarts en is al de helft van je gevecht om er te komen.  Weet wel dat het erg proberen en vooral te snel willen afvallen juist tot falen kan leiden. Wees realistisch.
Het bijhouden van je vooruitgang, m.a.w een dagboek maken is een bewezen strategie om je op koers te houden.  het vinden van collega’s/vrienden ter ondersteuning heeft ook een positieve invloed. Onthoud dat het niet het doel is om zoveel mogelijk gewicht te verliezen in een zo kort mogelijke periode; je wilt een evenwichtig patroon van eten en trainen vaststellen dat je helpt gewicht te verliezen en je uiteindelijk op je streefgewicht te houden.

Het is duidelijk dat het oplossen van het jojo-dilemma voor een groot deel te maken heeft met het veranderen van je gewoontes, bv het eten van kleinere maaltijden, maar wel vaker.  Zorg ervoor dat je proteïnen die het hongergevoel tegengaan, eet bij iedere maaltijd. Plan vooruit, houd je vooruitgang bij en roep hulp in indien nodig.  Deze dingen helpen je naar je succesresultaat.
Een snelle sprint richting de finish, gevolgd door een langzame tred in de andere richting, brengt je helemaal nergens.  Als je succesvol wil afslanken of gewicht verliezen, dan is een langzame maar gestage voortgang de winnaar.

Meer ‘Gewichtsbeheersing’ artikels

Volg onsFacebooklinkedinrssmail