bewegen
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Ā Hoe lang duurt het om gewicht te verliezen?

Gewicht verliezen is iets wat de meeste mensen snel willen doen.
Hoeveel tijd moet je nemen om gewicht te verliezen?

gewicht verliezenTelkens wanneer er een nieuwe klant kwam voor gewicht verliezen, heb ik een redelijk beeld van hoe het gesprek zal verlopen. Het eerste wat ze meestal willen weten is hoeveel ik vind dat ze zouden moeten wegen. En de tweede vraag is vrijwel altijd: ā€˜hoelang gaat dat duren?ā€™

Mijn antwoord is al jarenlang hetzelfde ā€˜dat hangt ervan afā€™.

Geen bevredigend antwoord. Dat weet ik. Maar de hoeveelheid gewicht die mensen in een bepaalde tijd verliezen, hangt van verschillende zaken af. Het is net een lange autorit. Je kunt naar de kaart kijken. Uitzoeken hoe je moet rijden. Je gemiddelde snelheid bepalen. En dan vaststellen hoelang het zal duren voordat je er bent. Dat werkt soms, maar meestal kom je onderweg verkeer, file, omleidingen of overstekend wild tegen. Misschien kom je in een stad die je aandacht trekt en besluit je even te stoppen.

Het is ook zo met gewicht verliezen, hoewel de rekensom behoorlijk gemakkelijk is.

Ik kan vaststellen hoeveel calorieĆ«n je verbrand in rust (je rustmetabolisme). En daar dan wat extra calorieĆ«n bij optellen naar gelang je mate van activiteit. Als je een paar kiloā€™s in een week wilt verliezen, moet je ongeveer 500 calorieĆ«n (al naar gelang de hoeveelheid gewicht die eraf moet) minder eten per dag. Of voor 500 calorieĆ«n gaan sporten per dag. Maar het meest logische is een combinatie van deze twee.

Het probleem is dat er te veel zaken zijn die de uitkomst bepalen bij gewicht verliezen.

Gemiddelden bijvoorbeeld, om te bepalen hoeveel calorieƫn je elke dag verbrand, zijn slechts gemiddelden. Het bijhouden van hoeveel calorieƫn je zou mogen eten is ook maar een gemiddelde. En studies tonen aan dat mensen de calorieƫn die ze eten met 20% onderschatten.

En wat dacht je van de calorieĆ«n waarvan je denkt dat je ze verbrandt? Een kaart kan je vertellen dat je met zwemmen 500 calorieĆ«n per uur verbrandt. Maar zwem je ook echt een uur lang non-stop? Zwem je Ć¼berhaupt wel? Ik zag ooit een cliĆ«nt in een zwembad. Ze had een levendig gesprek met een vriendin terwijl ze op de trap in het ondiepe gedeelte zat. Ze zag me niet. Maar ik moest op mijn tong bijten toen ze de dag erop bij me op gesprek kwam en vertelde dat ze ā€˜driemaal per week een uur zwemt’. En dat ze maar niet begreep waarom ze geen gewicht verloor.

Dus net als met die autorit; kun je een ruwe schatting maken van hoelang het duurt om je doel te behalen.

Maar je moet accepteren dat het slechts een gok is. Als je dagelijks consequent 500 calorieƫn minder eet dan je nodig hebt, ja, dan zou je wekelijks gewicht moeten verliezen. Maar net zoals in je auto, rijd je niet constant op ƩƩn snelheid, of verbrand je steeds dezelfde hoeveelheid brandstof. Maar ondanks alle obstakels en omleidingen, komen we uiteindelijk weer terug op de weg, en gaan we door.

Dus als je je afvraagt hoelang het duurt, raad ik je aan om je te focussen op alle positieve veranderingen die onderweg plaatsvinden. Op de lange termijn is het namelijk zo, dat als je je eetpatroon verbeterd, en je wordt actiever, zal het gewicht vanzelf meegaan, op zā€™n eigen tijd. En net als een lange autorit, is het vaak beter om je te focussen op de reis, en minder op de bestemming.

Vraag je gids aan

Vragen via MEssenger

Meer over Gewichtsbeheersing op de blog

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

Leave a Reply