feestmaand
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Geniet van de feestmaand, maar pak met een buddy je gezonde levensstijl weer op.

Uit onderzoek uitgevoerd door Herbalife, blijkt dat Nederlanders erg goed zijn in het genieten van de feestmaand. Maar dat ze minder discipline hebben als het aankomt op het oppakken van de gezonde levensstijl. 71 procent van de respondenten voelt zich niet schuldig over hun eet-, drink- en sportgedrag tijdens Sinterklaas, Kerstmis en oudejaarsavond. Maar 64 procent wil dan wel per 1 januari aan de slag met goede voornemens ten aanzien van sport en voeding. Hoewel de intentie er is, laat de volharding nog wat te wensen over. Slechts 32 procent van de ondervraagden houdt de gezonde goede voornemens vol. Daarom delen we graag wat tips hoe deze voornemens wel vol te houden zijn, met een speciale bijdrage van Nederlands bekendste zwemcoach Jacco Verhaeren.

Wijsheid met de jaren

Tijdens de feestdagen vergeet ruim de helft van de mensen hun gezonde gewoonten. Bijna alle respondenten (94 procent) sporten dan ook wat minder en eten en drinken wat meer dan anders. Gezien het feit dat veel mensen dan ook hun goede voornemens weer snel aan de kant schuiven, is het de vraag of voornemens überhaupt nut hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de 60-plussers niet aan goede voornemens doet. Terwijl ongeveer een derde van de Nederlanders tussen de 16 en 60 jaar geen goede voornemens heeft. Het blijkt ook dat 60-plussers het meeste doorzettingsvermogen hebben, want 28 procent van hen houdt vast aan hun voornemens. Terwijl slechts 14 procent van de jongeren onder de 30 evenveel wilskracht toont. Het lijkt erop dat volharding met de jaren komt, al zijn het misschien wel mislukte goede voornemens die wijsheid bieden en stellen ouderen daardoor reëlere doelen. Maar hoe zorgt iedereen ervoor dat zij in 2014 hun gezonde goede voornemens volhouden?

De onderzoeksresultaten laten zien dat er verschillende redenen zijn waarom de 68 procent van de respondenten met goede voornemens ten aanzien van sport, voeding en gewichtsbeheersing deze al snel weer laten varen. Bijna de helft geeft aan dat zij een coach of buddy missen om hen te motiveren en ondersteunen; daardoor ontbreekt ook het sociale gedeelte van de goede voornemens. 28 procent mist snel resultaat en nog eens 28 procent begint eigenlijk gewoon nooit aan hun voornemens. Terwijl 23 procent ‘gewoon geen zin’ heeft.

Goede voornemens volhouden? Het kan! Ook tijdens de feestmaand.

Het is duidelijk waarom mensen hun goede voornemens al snel weer opgeven. Maar dit vertalen naar manieren om vol te houden is nog niet zo makkelijk. Jacco Verhaeren, voormalig zwemcoach en Herbalife ambassadeur, is niet bang voor een uitdaging en maakte in 2014 dan ook een nieuwe start als bondscoach in Australië. Hier deelt hij waardevolle tips en inzichten om de gezonde goede voornemens wél vol te houden; “Geen enkel probleem om te genieten tijdens de feestmaand. Het lekkere eten en drinken hoort er tijdens de feestmaand gewoon bij. Het gaat er juist om wat je met de overige elf maanden van het jaar doet en dat er in het nieuwe jaar weer een goede start wordt gemaakt.

Om goede voornemens te verwezenlijken, is sporten in groepsverband of de hulp van een buddy of coach de ideale ondersteuning. Het is belangrijk om te beginnen met een duidelijk plan van aanpak en reële subdoelen te stellen. Zodat vooruitgang zichtbaar is, ook als blijvend resultaat veel tijd en moeite kost. En niet alleen ter ondersteuning, ook voor begeleiding en een peptalk ben je bij een coach aan het juiste adres. Een buddy of coach zorgt er niet alleen voor dat je doel bereikt wordt, maar helpt ook om van sporten een sociale bezigheid te maken.”

Meer artikelen over “Gezondheid”

Kijk ook eens op onze Facebook pagina

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt