dieet en fitness
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Laat geen van deze roddels je tegenhouden om je streefgewicht te bereiken.
Dieet en fitness zijn goed te combineren.

Stop met geloven! Toch zeker in gewichtsbeheersingsmythes. Het kan je van je doelen houden. Als je gewichtswinst, of een plateau, op Ć©Ć©n van deze roddels steekt, zal het je tegenhouden je doelstelling te bereiken. Ik geef je de 10 meest voorkomende geruchten over gewichtsmanagement, en wat je er werkelijk van kan denken. dieet en fitness

dieet en fitness roddel 1. Krachttraining doet mijn gewicht stijgen.

Laat je nooit vertellen date en kilo spiermassa meer weegt dan een kilo vet. Een kilo blijft een kilo! Wat wel waar is, spiermassa geeft minder volume dan vetmassa. Daarom kunnen twee mensen die even veel wegen, er totaal verschillend uitzien. Dat heeft dan te maken met het vetpercentage. Met spiermassa zie je er beter, strakker en fitter uit. Je metabolisme zal ook beter werken met meer spieren, het zal je dus ook slanker houden.

Het is dus wel belangrijk om krachttraining in je dagelijkse routine in te passen. Met je vorderingen kan je dan ook meer gewicht gebruiken. Dat verhoogd je metabolisme in rust.

dieet en fitness roddel 2. Ik oefen dagelijks, dus ik mag eten wat ik wil.

En dan nu de harde werkelijkheid: ook al ga je dagelijks naar de fitness, doe je een paar keer per week yoga, en loop je jezelf regelmatig in het zweet ā€“ je kan nooit zoveel eten als je wil, en toch verwachten dat je afslankt. Dat klinkt voor de meesten logisch, en toch is het natuurlijk jezelf te ā€˜belonenā€™ voor een goede training, je verdient toch een extraatje, niet? Niet dus, als je gewicht wil verliezen.

dieet en fitness roddel 3. Het is moeilijker voor vrouwen om gewicht te verliezen, dan voor mannen.

Mannen hebben van nature uit meer spiermassa dan vrouwen. En, je weet nog, spiermassa helpt je metabolisme. De verbranding bij mannen werkt dus 5 tot 10% harder … als je samen in de zetel naar de televisie kijkt.

En nog iets, vrouwen hebben van nature uit meer vetmassa dan mannen, en hun lichaam slaat het ook makkelijker op. Daarbij breekt spiermassa makkelijker af bij vrouwen dan bij mannen.

Vrouwen kunnen hier wel iets aan doen, maar het vraagt werk, en zweet. Voeg krachttraining aan je dagelijkse routine (toch minstens twee keer per week), om je spiermassa terug op te bouwen. Het zal je metabolisme weer op gang brengen.

dieet en fitness roddel 4. Alle calorieƫn zijn gelijk, dus het maakt niet uit wat ik eet.

We hebben geleerd dat alle calorieƫn hetzelfde zijn. 500 kcal selderij zou dus gelijk zijn aan 500 kcal room. Je lichaam slaat het gelijk op, juist? Fout. Als het op gewichtsverlies aankomt, zijn calorieƫn niet gelijk.

Soms is voedsel moeilijker te eten, en dus verbrand je meer calorieĆ«n tijdens het verteringsproces. Alleen al het kauwen kan de calorieverbranding al met 30% verhogen. En dan moet je maag en je darmen nog beginnen werken. Vezels en proteĆÆne vraagt al zoveel van ons verteringsproces dat ons lichaam heel wat calorieĆ«n niet opneemt. Door meer actieve calorieĆ«n te kiezen, en minder voorbereide voeding, start je jouw vetverbranding op voor de ganse dag, zodat je meer gewicht verliest, zonder hongergevoel.

dieet en fitness roddel 5. Vet eten, maakt me dik.

Eten zonder vet is achterhaald. Voldoende vet in je dieet (20 tot 35% van je calorieƫn) is noodzakelijk voor je gezondheid, maar het soort vet is belangrijk.

Gezond vet, zoals uit planten (olijven, noten en avocado’s bv) kan je zelfs helpen kleine hoeveelheden gewicht verliezen, zonder je calorie-inname te veranderen.

Vermijdt verzadigde vetten. Die kunnen zelfs gezondheidsproblemen geven.

dieet en fitness roddel 6. ā€˜s Nachts eten zal voor gewichtstoename zorgen.

Het is populair om voor een dieet de nachtelijke snacks te laten. Dat klinkt ook logisch, eet minder als het minst actief bent.

Het is nochtans vooral hoeveel je eet, niet wanneer je eet, dat belangrijk is. Veel mensen eten ā€™s avonds of ā€™s nachts uit verveling, of om andere emotionele redenen, maar niet omwille van honger. Daardoor gaan ze veel te veel calorieĆ«n eten, die dan opgeslagen worden als vet. Soms staan ze ā€™s anderendaags dan op zonder honger, en ze slaan hun ontbijt over, de maaltijd die de controle vormt voor calorie-inname gedurende de dag.

dieet en fitness roddel 7. Zeer veel drinken zal me helpen afvallen.

Dat het drinken van water helpt bij gewichtsbeheersing is logisch. Maar het helpt je niets als je jouw eetgewoonten niet aanpast. Als je regelmatig water drinkt, ga je ongeveer 200 calirieƫn minder eten per dag, dan diegene die koffie, thee of spuitwater drinken. En als je water drinkt in plaats van frisdrank, is de caloriewinst nog enorm veel hoger.

dieet en fitness roddel 8. Vegetariƫr worden helpt me een maat minder te krijgen.

Vlees uit je dagelijks dieet bannen kan je veel gezondheidsvoordelen opleveren, maar als een vegetarisch dieet niet goed volgt, kan je ook veel aankomen. Daarom enkele vegetarische diƫten die je best niet volgt.

Dieet met veel kaas. Kaas is een bron van proteĆÆne, maar is ook enorm calorierijk, zeer vet en wordt best met mate gegeten.

Vervang vlees, zoals soja chicken-nuggets, vegetarische spekjes zijn goed om af en toe te nemen. Ze zijn echter enorm behandeld en bevatten veel sodium, wat resulteert in veel calorieƫn.
Dezelfde maaltijden eten, maar zonder vlees. Je moet de proteĆÆne vervangen, anders krijg je waarschijnlijk te veel honger en mis je noodzakelijke nutriĆ«nten.
Zeer veel vegetariƫrs eten niet voldoende fruit en groenten. Ze eten enkel granen, bonen en vegetarische hamburgers. Die geven dan weer zeer veel calorieƫn.
Velen gaan dan weer op zoek naar verpakkingen met ā€˜vegetarischā€™ of ā€˜zonder vleesā€™. Dat wil echter niet altijd zeggen dat het gezond is, en het bevat dikwijls ook zeer veel calorieĆ«n.

Let dus op, en ga op zoek naar gezonde vegetarische maaltijden. Zorg in ieder geval dat je de juiste voedingsbestanddelen eet.

dieet en fitness roddel 9. ā€˜Lightā€™ eten en drinken en dieet voeding is slim of af te vallen.

Verpakkingen en drinken met het label ā€˜lightā€™ lijken een slimme manier om op je voeding te letten, want het bevat geen calorieĆ«n. Maar het zal je geen goed resultaat leveren.

Dieet dranken geeft je kan op veel buikvet, een hoge bloedspiegel en een hoge cholesterol. Het enige wat je tracht doen, is je lichaam te bedriegen. Je lichaam zal denken dat je het nodig hebt. Je verliest misschien wel lichaamsgewicht, maar je gezondheid zal er niet op vooruit gaan.

dieet en fitness roddel 10.Ā Boven de 40 is het onvermijdelijk dat je bijkomt en dikker wordt.

Het zal moeilijker worden om op je gewicht onder controle te houden naar gelang we ouder worden, maar je kan je kan je leefgewoonten aanpassen om op gewicht te blijven, of zelfs om gewicht te verliezen.

Pas je workouts en eetgewoonten aan met deze tips:
Oefen minstens 4 keer per week.
Doe dagelijks 10 minuten een uithoudingsoefening (bv joggen, fietsen, …)
Gebruik gewichten (2 tot 3 keer per week)
Gebruik volle granen en vezels in je dieet, en eet minder suikers.

Hopelijk zijn een deel dieet en fitness roddels nu uitgeklaard. Doe er je voordeel mee, en heb plezier.

Meer artikels over “Gewichtsbeheersing”

Meer artikels over “Voeding”

Volg ons op Facebook

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

Leave a Reply