Zomer en sport – waarop moet je letten?

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Zomer en sport: gezond eten en drinken

zomer en sportzomer en sport – Iedereen kijkt wel uit naar haar of zijn vakantie. Tijd voor rust, maar ook tijd om in gezinsverband te bewegen, je favoriete sport te beleven.

De vakantie is vaak de gelegenheid om de benen te strekken, intenser uw favoriete sport te beoefenen of gewoon meer beweging te nemen in gezinsverband.

Maar waarop moet je letten bij de combinatie ‘zomer en sport’? We zullen al eens enkele basisregels meegeven:

Welke voeding moet je gebruiken om in de zomer gezond te sporten?

Als je wil gaan sporten, moet je jou voeding gaan aanpassen. Zeker als je na een periode van relatieve rust, meer wil gaan presteren. Zorg dat je goed naar je lichaam luistert om de juiste voeding te nemen. De combinatie ‘zomer en sport’ maakt daarbij niet zoveel uit, tenzij bij drinken.

Drink voldoende en goed voor, tijdens en na het sporten.

Zeker bij amateurs moeten wij er dikwijls op wijzen, hoe belangrijk drinken is bij het sporten. Je vochtverlies moet gecompenseerd worden.
Je moet beginnen drinken drie uur voor de inspanning. Tijdens het sporten drink 300 ml tot 1 liter. Water kan volstaan, maar tijdens de sport kan je sportdranken nemen (ervoor is niet nodig). Na het sporten drink je dan sterk mineraal houdende dranken, of een recuperatie drank.
En denk eraan de combinatie ‘zomer en sport’ maakt dit nog belangrijker.

Kunnen kinderen mee sporten? Waarop moet je bij hen letten?

Kinderen kunnen uiteraard mee sporten. Voor hen zijn bovenstaande regels wel nog belangrijker.
Spoor ze aan om voldoende te drinken. Zeker bij ‘sport en zomer’. Kinderen drogen namelijk sneller uit dan volwassenen, en  het heeft voor hen zwaardere gevolgen. Let dus op voor hypohydratie! Daarbij komt dat kinderen minder snel dorst zullen hebben. Tijdig, en juist drinken, is dus bij hen nog belangrijker.

Let op je voedingskeuze. Waarom koolhydraten belangrijk zijn?

Gespreid over de ganse dag moet erop toezien dat je voldoende koolhydraten eet. Om voldoende energiereserves te hebben, moet vetarm en koolhydraatrijk eten (aardappelen, rijst, pasta, enz.). Pas op met rauwe groenten en onoplosbare vezels (volkoren, groenten, fruitschillen) vanaf de avond voor je sport. Het zou je problemen kunnen opleveren tijdens je sport, vooral aan je spijsvertering.
Tijdens de inspanning moet je ook voldoende koolhydraten innemen. Dat kan door chocolade en fruitpastei, maar ook door aangepaste sportvoeding of sportdranken.

Wat na de inspanning?

Na je sportprestatie neem je best een lichte maaltijd of specifieke recuperatie shake. Eet zeker geen vetrijk voedsel, je prestatievermogen gaat achteruit en het verteert te traag.

Vooral, geniet van de sport, de tijd samen met je gezin. en denk eraan, sporten kan op verschillende wijze, een stevige (berg)wandeling is ook sport.

Meer “Sport” artikels

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...