Zijn kokosnoten gezond? Deze tips moet je lezen

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

 Ontdek hoe gezond kokosnoten werkelijk zijn …

kokosnoten
Verleiding om kokosolie, kokoswater en kokosmelk toe te voegen aan uw dieet? Hier is wat je moet weten over kokos voeding.

Het was interessant om de explosie te zien – en de populariteit – van de kokosproducten in de supermarkten in de afgelopen jaren. Kokosolie, kokoswater en kokosmelk – die werden allemaal als mooi exotische beschouwd een jaar of tien geleden – nu worden continu ingevoerd.

De kokosnoot werd gedroogd, gezoet en geraspt – en meestal ingepakt in chocolade of gestrooid over een verjaardagstaart. Kokosnoot was niet iets waarvan op zijn eigen kon van genoten worden.

Nochtans, als je leert over de effecten van verschillende vetten in de voeding op je lichaam; in het bijzonder het feit dat een hoge inname van verzadigde vetten worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten; wordt het veel interessanter. Kokosolie werd aangeduid als de meest verzadigde vet in de plantenwereld – meer verzadigd, in feite, dan boter.

Voedingswaarde van kokosnoten en kokosproducten

Kokosnoten – water, melk, olie

De kokosnoot – zoals het van de boom komt – is een veel-gelaagd fruit. Onder de buitenste schil en schil ligt het “vlees” van de kokosnoot. Het wit vlees dat nootachtige smaakt, dat ken je waarschijnlijk als “kokosnoot”. Het vlees kan worden gegeten zoals het is, maar het is ook de bron van kokosmelk en kokosolie. In de holle centrum van de kokosnoot zit het kokoswater. Dat is een heldere vloeistof die populair is geworden als een verfrissend drankje.

Kokosnoot water

kokosnoten

Als je een ​​gat in een hele kokosnoot tikt, zou je een waterig, flauw zoete vloeistof vinden. Kokosnoten verliezen vocht als ze ouder worden, zodat jongere kokosnoten meer kokoswater opbrengen dan oudere. Zijn populariteit als een drank is te danken aan het feit dat het van nature vetvrij is, het heeft beduidend minder calorieën dan vruchtensappen, en is rijk aan kalium. Een glas (240 ml) van de kokosnoot water heeft slechts ongeveer 50 calorieën en 600 mg kalium – bijna twee keer de hoeveelheid kalium die u zou vinden in een kleine banaan.

Kokosmelk

Romige kokosmelk is een veelgebruikt ingrediënt in veel tropische keukens, en een essentieel ingrediënt in de Indonesische en Thaise curry. Kokosmelk wordt gemaakt van het witte vlees van de kokosnoot. Traditioneel wordt dit gedaan door simpelweg kokosvlees te raspen, en door een doek het vette “melk” extract te knijpen. Je hebt meer kans om kokosmelk in blik te vinden. Maar gebruik het met mate – 240 ml heeft maar liefst 475 calorieën (75% van de calorieën afkomstig zijn uit vet). Je kan ook “light” kokosmelk vinden – het is enigszins verdund met water en dan terug iets verdikt, het heeft ongeveer 150 calorieën per kop (240 ml).

Je vindt ook iets genaamd als “kokosmelk drank” in uw supermarkt, dat is niet zuiver kokosmelk, of zelfs light kokosmelk. Coconut dranken zijn gemaakt van kokosmelk, maar ze zijn sterk verdund met water (om de calorieën te verlagen) – en hebben vaak zoetstoffen en bindmiddelen toegevoegd. Ze worden verkocht als alternatief voor reguliere zuivelmelk. Een kopje kokosmelk drank heeft ongeveer 70 calorieën (40 ervan zijn afkomstig uit vet) en geen eiwit.

Kokosnootolie

In de afgelopen jaren is de populariteit van onbewerkte kokosolie omhooggeschoten. Degenen die de voorkeur geven aan minimaal bewerkte voedingsmiddelen, lijken te worden aangetrokken tot deze natuurlijke, ongeraffineerde vetten. Kokosolie wordt gemaakt van verse kokosnotenvlees die gepureerd en voorzichtig verwarmd wordt. Het laat de olie los die op het oppervlak drijft, waar het kan worden afgeroomd (tegenover “geraffineerde” kokosolie die chemisch wordt gewonnen uit gebleekte, gedroogde kokosnoot).

Wat kokosolie onderscheidt van andere vetten, is dat meer dan 90% van de vetzuren die in kokosolie zitten, verzadigd zijn. Die kokosolie is verreweg de rijkste voedingsbron van verzadigd vet. In vergelijking, slechts ongeveer de helft van de vetzuren rundvlees zijn verzadigd en in boter is ongeveer twee derde verzadigd.

Maar de verzadigde vetzuren in kokosolie zijn niet exact hetzelfde als die gevonden in vlees of boter. Dat voedt de discussie of kokosolie niet zo ongezond kan zijn als andere verzadigde vetten.

De vetten in het voedsel dat je eet zijn opgebouwd uit vetzuren.

Dat zijn in feite ketens van aan elkaar geregen koolstofatomen zijn. Als er 12 of meer koolstofatomen in de keten zitten, is het vet aangeduid als een “lange keten” vet, terwijl een keten bestaande uit 6-12 koolstofatomen wordt aangeduid als “medium keten”. De meeste vetten en oliën we eten zijn van het lange keten type – sojaolie, bestaat in feite als een geheel van een lange keten vetten. Wat bij kokosolie ongebruikelijk is, is dat 60% van de vetten van het type middellange keten zijn.

De reden dat dit belangrijk is,

is dat je lichaam middellange keten en lange keten vetten anders verteert. Dat heeft ertoe geleid dat sommige mensen geloven dat deze middellange keten vetten minder schadelijk voor het lichaam zouden kunnen zijn dan andere verzadigde vetten. Het probleem is dat er gewoon niet genoeg klinische studies, op dit punt, met zekerheid zeggen of de verzadigde vetten in kokosolie beter voor je zijn.

Omdat verzadigde vetten, in het algemeen, de neiging hebben om de “slechte” cholestorol in het bloed te verhogen, adviseren zowel het American Heart Association en de Amerikaanse Dietary Guidelines, de inname te beperken van verzadigde vetten, met niet meer dan 10% van de totale calorieën – ongeacht de bron.

Wanneer je uw inname van verzadigd vet beperkt tot 10% (of minder) van de totale calorieën, is het zo’n kleine hoeveelheid vet, dat het waarschijnlijk niet zo veel uit maakt of je krijgt van vlees, boter of kokosolie. Dus als je de verleiding hebt om wat kokosolie te proberen, gebruik het alleen maar met mate.

Het beperken van uw totale inname van vet is over het algemeen verstandig, omdat de calorieën snel optellen.

Net als alle zuivere vetten, is kokosolie een geconcentreerde bron van calorieën, met ongeveer 120 calorieën per eetlepel. En, als je ze eet, is het verstandig om zo vaak mogelijk de gezondste te kiezen; zoals olijfolie, koolzaadolie en de gezonde vetten in noten, avocado en vis.

Gezonde Actieve Levensstijl

Vragen via MEssenger

Kokosoten – MeerVitaliteit.com

Bert Phlippo

oorspronkelijk bericht : Are coconuts healthy? Must read guide to coconuts

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...

Bert Phlippo juni 22, 2018 voeding