kaas
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Kaas, eten of laten?

Veel mensen houden van kaas.
Het kan op de boterham, in slaatjes of in verschillende andere gerechten.

Ook als snack is het heel lekker. In Frankrijk wordt er heel wat van gegeten, meer dan de gemiddelde Belg of Nederlander. Maar is kaas goed voor jou?

Kaas is een bron van verschillende vitaminen, eiwitten en calcium.

Daarom is het zeker en vast goed voor je gebit en botten. Om minder vet, vooral verzadigd vet, te eten, zijn de light versies een goed alternatief. Kijk ook even uit bij de verschillende soorten, want de een kan meer vet bevatten dan de ander. Let meteen, als je het etiket leest, op de hoeveelheid zout.

Gemiddeld wordt gezegd dat je twee schelletjes mag eten, per dag.

Dat geldt ook voor magere soorten.
Platte kaas bestaat ook in magere variant. Dat is zeer lekker, op smaak gebracht met kruiden of vers fruit.
Maar, vervang melk of yoghurt niet zomaar door kaas, het bevat meer vet. Daarom is het interessant je calciumbronnen te vari√ęren.

Tegenwoordig wordt er dikwijls gemodificeerd stremsel gebruikt. Daardoor kan kaas veel sneller als “oud” worden verkocht. Je kan dus (maar dat is een persoonlijke mening) best op zoek gaan naar de “biologische” soorten. Ze zijn dan wel wat duurder, maar je koopt betere kwaliteit. De voedingswaarde zal ook beter zijn, dan de andere.

Zout is een belangrijk bestanddeel, en is onvermijdelijk verbonden met de smaak ervan. En uiteraard zitten er ook veel verzadigde vetten in.
Er worden weliswaar “light” versies verkocht, maar bedenk dan dat ook daarin nog veel vetten zitten.

Kaas is niet direct ongezond voor je welzijn, maar je mag het wel maar met mate eten.

Eet het dus gerust als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon. Het enige waarmee je zeker rekening moet houden, is het hoge calcium gehalte erin. Best eet je af en toe kwalitatieve kazen. Zo ga je er nog beter van genieten.

gerelateerd artikels

Vraag je gids aan

MeerVitaliteit

 

 

Volg onsFacebooklinkedinrssmail