Voeding om te winnen – sportvoeding voor duursporters

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

5 redenen waarom duursporters 24/7 brandstof nodig hebben.

1. Sporters, en dus ook duursporters, hebben in de ochtend brandstof nodig,

omdat hun reserves gedurende de nacht zijn verbrand. Training en wedstrijden eisen een behoorlijke tol van je lichaam, en door de dag te beginnen met een uitgebalanceerde maaltijd vol koolhydraten, proteïnen, vitaminen en mineralen, geef je het een goede voedingsbasis voor nieuwe activiteiten

2. Hydratatie is een essentiële behoefte die we allemaal delen.

Omdat hydratatie een directe invloed heeft op je prestaties, is het voor sporters nog belangrijker om hun vochtgehalte op peil te houden. Vooral tijdens evenementen, voor duursporters, die meerdere dagen behelzen, en waardoor je liters vocht kunt verliezen per dagdeel. Hydratatie is essentieel, evenals electrolyten – belangrijke lichaamszouten die een goede spierfunctie ondersteunen en de lichaamstemperatuur helpen reguleren. Het is belangrijk om je lichaam te blijven hydrateren gedurende een sportevenement.
Sportdranken leveren niet alleen de nodige vloeistoffen, maar ook elektrolyten die verloren zijn gegaan door transpiratie. Ook bevatten sportdranken koolhydraten, om brandstof te leveren voor de spieren gedurende een sportactiviteit.

3. Koolhydraten zijn de voornaamste brandstof gedurende lichamelijke activiteit,

en zijn essentieel om het lichaam gaande te houden. Voor duursporters zijn calorieën koning, en er genoeg van binnenkrijgen is essentieel voor je prestaties. Het is dus belangrijk te zorgen dat je voor en tijdens je duursport voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Naast koolhydraten, kunnen proteïnen (eiwitten) helpen bij het herstellen, wat erg belangrijk is bij een meerdaags evenement.

4. Na een wedstrijd, heeft het lichaam de juiste hoeveelheid nodig van koolhydraten en proteïnen,

om herstel te bevorderen. Herstel is tweezijdig, het heeft koolhydraten nodig voor het herplaatsen van glycogeen waarden, en proteïne voor het herstel van beschadigde spieren.

5. Voeding aanvullen met supplementen is essentieel in een wedstrijd,

omdat de voedingsbehoeften van duursporters zo extreem zijn dat hier niet met voeding alleen aan tegemoet gekomen kan worden. Maar het is wel zaak om te houden dat supplementen ook alleen maar dat zijn: supplementen voor bij een evenwichtig dieet. Elke sporter zou de meerderheid van zijn calorieën en voedingsstoffen uit verse voeding moeten halen, gezonde bronnen van koolhydraten – volkoren, fruit en groenten, en proteïnen uit mager vlees, gevogelte, vis, vetarme zuivelproducten en plantaardige bronnen zoals soja.

Meer artikels over “Sport”

Meer artikels over “Voeding”

Volg ons op Facebook

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...

Bert Phlippo september 26, 2017 sport, voeding