biovoeding gezonder
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Is biovoeding gezonder?
Volgens de meeste mensen wel.

biovoeding gezonderHet wordt toegewezen aan minder gif, en niet echt aan positieve voedingsstoffen. Minder gebruik van chemische stoffen of kunstmest, natuurlijke groei, minder manipulatie en meer vitaminen zijn bij plantaardige producten zeer belangrijke argumenten. Bij dierlijke producten, zouden de dieren een beter leven hebben, minder antibiotica gekregen hebben en dus betere, gezondere kwaliteit leveren. Veel consumenten gaan er dus van uit dat biovoeding gezonder is.

Maar is dat ook zo?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is het niet wetenschappelijk bewezen dat biovoeding gezonder is. Biovoeding zou niet bewezen gezonder zijn dan andere producten. De weinig studies die werden gedaan, tonen wel aan dat er minder resten van bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen bevatten. Vaak worden er ook meer vitamines, mineralen en bioactieve voedingsstoffen in biologische producten gevonden. Maar die studies zouden kwalitatief niet voldoen, volgens de Gezondheidsraad. Er zou geen rekening worden gehouden met de gebruikte meststoffen, het moment van oogsten, de regio en de rassen. Volgens die Gezondheidsraad zijn voedingsmiddelen alleen gezonder als ze ziekterisico’s in sterkere mate verminderen.
Zelfs recent Amerikaans onderzoek  komt tot het besluit dat er geen bewijs is dat biovoeding gezonder is. Biologische voeding bevat niet meer vitamines, vetten, eiwitten, enz. dan gewone voeding.

Is biovoeding dan veiliger? Ook daar is het antwoord negatief. Nochtans is de kans op bestrijdingsmiddelen lager dan bij niet-biologische voeding, maar het blijft ook daar onder de gestelde gezondheidslimiet. Het huidige gebruik van bestrijdingsmiddelen bij conventionele voeding vormt geen gevaar voor de consument. Dat wordt ook streng gecontroleerd. Trouwens ook bij biologische voeding worden nitraten gevonden. Vlees blijkt dikwijls ook bij biologische producten besmet met bacteri√ęn.

Het is dus redelijk duidelijk dat niet de gezondheid als uitgangspunt voor je keuze van biologische voeding be√Įnvloeden. Koop vooral biologisch omdat je het lekkerder vindt, om het milieu minder te belasten, om ¬†diervriendelijker te zijn, …
En dan nog, een appel is gezonder dan een biologisch koekje.

Vragen via MEssenger

bron gezondheid.be.

MeerVitaliteit

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt