actief bewegen; wandelen
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Actief bewegen – Wandelen

actief bewegen

Als je een actief gezonde levensstijl wil is wandelen, en dus actief bewegen, een heel goed uitgangspunt.
De meesten kunnen het. En het is goed, ongeacht de fysieke conditie.

Wandelen is heerlijk! U wandelt door prachtige gebieden, genieten van de dieren om u heen en de heerlijke buitenlucht. U voelt de wind door uw haren en de zon op uw gezicht. Wandelen is een ideale manier om zonder al te veel inspanning toch lichamelijk actief te zijn. Zeker als u een goede stevige wandeling maakt, kunt u het daar best warm van krijgen.
Het mooie van wandelen is dat u dit met elk weertype kunt doen. Uiteraard is wandelen als het droog is prettiger. Maar ook als het regent of zelfs sneeuwt, heeft dat zijn charmes. Zorg dat u wandelschoenen draagt die comfortabel zitten, goed ingelopen en waterdicht zijn. Dit maakt uw wandeling een stuk aangenamer.
U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld in de bergen te gaan wandelen. Maar ook dichter bij huis kunt u heerlijk lopen. Heeft u wel eens aan de wandelmogelijkheden in uw buurt gedacht? Wat dacht u van een heerlijke wandeling langs het strand of door de duinen? En na uw wandeling strijkt u neer op een gezellig terras.
In België en Nederland zijn de wandelmogelijkheden buitengewoon groot! U kunt georganiseerde wandeltochten volgen waarbij u met een groep mensen loopt. U kunt de bekende paaltjesroutes lopen en zelf uw afstand bepalen. Wilt u graag een meer uitdagende wandeling maken? Denk dan ook eens na over de wandelmogelijkheden van een lange afstandswandeling. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos!
30 dagen wandelchallenge

Goed trainen actief bewegen

Ben je niet goed getraind, en wil je langere afstanden gaan wandelen, dan zorgt dit voor meerdere struikelblokken. Zo zult u sneller blaren krijgen, vooral omdat schoenen nog niet zijn ingelopen en uw voeten nog niet gewend zijn aan het lopen van langere stukken. Als u moe wordt, dan is de kans dat u een misstap maakt groter. Begint u aan de wandeltocht, loop dan gewoon rustig in en zorg ervoor dat uw spieren warm worden. Ga ook niet heel erg boven uw tempo lopen, want dan is het lastiger om de wandeling vol te houden.

Makkelijke kleding dragen actief bewegen

Voor doorgewinterde wandelaars zal dit een open deur zijn, maar trek iets aan wat lekker zit. Zorg ervoor dat kleding niet knelt of schuurt. Kies voor een sportbroek of iets van katoen. Daarnaast is het belangrijk om u te kleden naar het weer. Loopt u tijdens de warme dagen van het jaar, zorg er dan zeker voor dat u hoofdbedekking heeft (en smeer met zonnebrandcrème). Regent het? Kies dan kleding die regenbestendig is – of neem zoiets mee op pad als het eventueel kan gaan regenen. Loopt u in winters weer? Zorg er dan voor dat u laagjes draagt. Daarmee heeft u het niet koud, maar ook niet te warm, aangezien u wat uit kunt trekken.

Schoenen en sokken

Het mag duidelijk zijn: goede schoenen zijn heel erg belangrijk. U loopt een wandelroute niet alleen op karakter en training, maar ook vooral op goed schoeisel. Hier kunt u best wel in investeren, vooral als u vaker gaat lopen. Zorg ervoor dat schoenen goed zitten, de zool dempend is en draag hoge schoenen als u zwakke enkels heeft. Naast het bezitten over goede schoenen, is het ook handig om deze in te lopen. Doet u dit niet, dan heeft u alsnog kans op last van de voeten, en dan voornamelijk van blaren.

Beginnen met wandelen voor het verbeteren van de fitheid

De eerste stap van fitter worden is beginnen. De eerste stap is het moeilijkst maar ook het belangrijkst op weg naar een verbeterd lichaam en geest. Door lichaamsbeweging kun je afvallen maar ook aankomen. Het is maar net wat je wilt; spieren aankomen of een strakker lichaam. Lichaamsbeweging kan daarnaast ziektes en aandoeningen voorkomen. Om de voordelen van lichaamsbeweging te kunnen benutten moet je blijven bewegen. Een keer sporten per maand is niet voldoende maar het is ook niet nodig om iedere dag uren in de sportschool te zweten. Er zijn vele vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen.

Wandelen

Een makkelijk vorm van lichaamsbeweging is wandelen. Het is niet moeilijk om te doen en iedereen weet hoe het moet. Het is ook niet zwaar voor de gewrichten en je kunt altijd en overal doen. Je kunt een rondje door je buurt lopen maar je kunt ook de stad in gaan en door het winkelend publiek wandelen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos waar je kunt wandelen. Je kunt het voor je werk doen maar ook tijdens de lunchpauze of na het werk. Het enige dat je nodig hebt zijn goede wandelschoenen die lekker zitten. Als je graag in het donker wandelt dan is het verstandig om reflecterende kleding aan te doen zodat het verkeer je makkelijker ziet lopen.

Wandelen en snelwandelen hebben veel goede voordelen voor het lichaam. Het goede HDL cholesterol wordt door wandelen verhoogd en het slechte LDL cholesterol wordt erdoor verlaagd. Dit zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten verlaagd wordt. De bloeddruk kan ook verlaagd worden door wandelen en het risico op diabetes type 2 neemt ook af door te wandelen. Door het wandelen moet het lichaam aan het werk om calorieën te verbruiken. Er worden dan ook hormonen aangemaakt die vrijkomen in het lichaam. Hier zitten ook feel good hormonen bij die je een goed gevoel geven na het wandelen.

 

30 dagen wandelchallenge

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt