minder eten
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Wil je minder eten?
Misschien is het tijd om verstandig te gaan eten!

Het is een eenvoudig dieet idee dat echt werkt. Zomaar eten leidt meestal naar overeten, en juist niet minder eten. Eet je met verstand, dan je kan je er meer van genieten – ook al eet je minder.
Waarschijnlijk heb je dat al ondervonden. Kan je jezelf niet meer herinneren wat je at, omdat je zo gefocust was op je televisie? Dat is eten zonder verstand.
Het gebeurd als je niet geconcentreerd bent op wat je eet, en wanneer je reageert op andere signalen dan honger.
Het gaat meestal gepaard met te veel calorieën. Dus stel je voor wat er kan gebeuren als je het omdraait? Als je met verstand gaat eten?

Wat is eten zonder verstand?

Het gebeurd als je eet zonder eraan te denken. Je vraagt je niet af of je wel echt honger hebt, of je portie niet te groot is, en zelfs of je eten wel lekker is. Je eet het.
Dat komt doordat je geen aandacht geeft aan je lichaamssignalen. Je reageert op allerhande tekenen die je opdringen te veel te eten. Stel, je lichaam vertelt je dat je voldoende hebt gegeten. Maar er ligt nog eten op je bord, en eet het verder op. Dat is eten zonder verstand.
Je loopt bij je collega langs. Die heeft een doos bonbons op haar bureau en je neemt er een paar. Je ziet een kom chips, en voor je het beseft is ze leeg. Dat is eten zonder verstand.

Wat is dan eten met verstand?

Het is zoals het klinkt. Je probeert meer bewust te worden van je innerlijke signalen over honger en voldaan. Eens je dat gaat doen, krijg je een beter gevoel bij eten als ervaring.
Dat wil zeggen, je gaat er meer van genieten, en je zal tenslotte leiden tot minder eten. Je geniet ervan ernaar te kijken hoe je eten eruit ziet, hoe het riekt en hoe het smaakt. Je geniet meer van de anderen aan de tafel. Het gevolg zal zijn dat je redelijkere porties gaat eten.

Hoe ga je eten met verstand?

minder etenVraag je af waarom je eet.

Wat zet je aan om nu te eten? Een dagboek met wat je eet kan je daarbij helpen. Heb je honger? Ben je moe? Verveel je je? Geef jezelf een ‘hongerschaal’ van 1 tot 5.
Na een week kan je de patronen evalueren. Als dan blijkt dat je veel eet vanwege  bijvoorbeeld stress, kan je alternatieven gaan zoeken. zoals bijvoorbeeld een wandeling. Blijkt dat je altijd eet omdat je honger hebt, plan dan bijvoorbeeld meer tijdstippen in voor gezonde snacks.

Denk na over wanneer je eet.

Eet je omdat je honger hebt, of omdat de klok zegt dat het tijd is? Honger is een intern signaal waar je aandacht aan moet besteden. Niet je klok bepaald wanneer je moet eten.

Denk na over hoe je eet. minder eten

Je kan onderweg eten. Je eet misschien wel aan je bureau terwijl je werkt. Misschien eet je wel terwijl je televisie kijkt. Als dat zo is, ga je waarschijnlijk ook geen aandacht schenken aan wat je eet. Ga dus ergens rustig zitten, en geniet van je eten. Dek een tafel, speel muziek af, relax en neem je tijd.

Denk na over wat je eet.

Als je met verstand eet, ga je voeding kiezen die je tegelijk voedt en die je lekker vindt. Denk er dus even over na wat je graag wil eten, en wat je echt voldoet. Je neemt dus niet zomaar wat, omdat het logisch lijkt, je neemt geen snoep omdat het nu even je honger stilt. Je gaat bewust minder eten.

Denk na over hoeveel je eet.

Je porties onder controle houden, leert je hoe veel je nodig hebt om je honger te stillen (en dat kan heel wat minder zijn dan wat je wil eten). Omdat we de neiging hebben ons bord leeg te eten, begin je al met minder te nemen.
Schep je eten op voorhand op, in plaats van de pot op de tafel te zetten. Je kan ook proberen om kleinere borden te gebruiken. De porties zien er dan direct groter uit. En, als je voldoende hebt, stop. Ook al ligt er nog wat op je bord. Zo leer je bewust minder eten.

Actief gezonde levensstijl

MeerVitaliteit

Volg onsFacebooklinkedinrssmail