lichaamssamenstelling
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Analyse van de lichaamssamenstelling kan u vertellen hoeveel vet en hoeveel spiermassa je hebt
En het kan u helpen uw beste gewicht te vinden.

lichaamssamenstelling

De term lichaamssamenstelling wordt de hele tijd door di√ętisten gebruikt. Maar wat betekent het eigenlijk? Laat het me uitleggen …

U hebt waarschijnlijk in het kantoor van uw arts al grafieken gezien die een ruw idee geven van wat je zou moeten wegen. Deze grafieken houden rekening met je gewicht, je lengte, uw lichaamsbouw en uw geslacht; en geven dan een raming van een passend gewicht voor jou. In het beste geval kan de lijst je alleen classificeren als iemand met ondergewicht, juiste gewicht of overgewicht. Maar waar de grafieken geen rekening mee te houden is uw lichaamssamenstelling; dat wil zeggen, hoeveel spiermassa je hebt, en hoeveel vet je hebt.

Lichaamssamenstelling 101

Uw lichaam heeft twee delen

U kunt denken aan uw totale lichaamsgewicht (of lichaamssamenstelling) als zijnde opgebouwd uit twee delen; een deel is je lichaamsvet, en het andere deel is je vetvrije massa. En dan kan lichaamsvet wordt onderverdeeld in twee types. Eén type wordt genoemd essentieel vet, terwijl het andere opgeslagen vet wordt genoemd.

Lichaamsvet en vetvrije massa

lichaamssamenstellingEssenti√ęle vetten bestaat uit een zeer kleine hoeveelheid vet dat is opgeslagen in organen – het hart, longen, lever, milt, nieren en darmen – ook in spierweefsel, in weefsels van¬†het centrale zenuwstelsel en in het beenmerg. Het wordt essentieel genoemd omdat het lichaam dit vet nodig heeft om de normale lichaamsprocessen zoals temperatuurregeling, schokabsorptie en energieproductie te handhaven. Vrouwen, hebben meer essentieel lichaamsvet nodig dan mannen; vanwege de behoefte van het lichaam om energie op te slaan in de vorm van vet om vruchtbare en andere hormoon-gerelateerde functies te ondersteunen.

Opgeslagen vet, daarentegen, is het vet dat zit rond de inwendige organen (zogenaamde visceraal vet of buikvet) en het vet dat juist onder de huid zit (subcutaan vet). Het is als een kussen dat dient om het skelet op te vangen en de lichaamstemperatuur te behouden. Overtollige accumulatie van visceraal vet wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen. Dat is een reden waarom het belangrijk is om lichaamsvet binnen een gezond bereik te houden.

Vetvrije massa is gewoon alles wat geen vet is Рdus dit omvat uw botten, organen, spieren, kruisbanden, pezen en vloeistoffen.

Magere massa en vetmassa zijn opgebouwd uit twee totaal verschillende soorten cellen en weefsels. Dat is de reden waarom spieren niet kunnen “omgezet” worden in vet. Als u stopt met het oefenen van uw spieren, zou het kunnen lijken alsof dat gebeurd. Zonder weerstand trainen om je spiermassa te behouden, kunnen spieren kleiner maken. Waardoor het vet op het oppervlak duidelijker aanwezig is. Maar net zoals je een levercel niet kan veranderen in een huidcel; kun je een spiercel niet veranderen in een vetcel.

Dun of mager? Te vet of overgewicht?

Lichaamssamenstelling analyse geeft nuttige informatie die kan worden gebruikt om onderscheid te maken. Zo zie wie “dun” is en iemand die “mager” is. En wie “te vet” is en iemand met¬†“overgewicht”.

Bijvoorbeeld, iemand die minder dan gemiddeld¬†weegt dan op de tabel, ¬†zou als “dun” kunnen worden geclassificeerd. Maar, omdat geen rekening wordt gehouden met de¬†¬†lichaamssamenstelling, kan die persoon eigenlijk overtollig lichaamsvet hebben; in dat geval kunnen we eigenlijk spreken over “te vet”.

Anderzijds, iemand die meer weegt dan op¬†tabel voorgesteld,¬†zou worden geclassificeerd als “zwaar”. Maar, aangezien met de lichaamssamenstelling geen rekening wordt gehouden, kan die persoon eigenlijk een laag vetpercentage hebben; waarbij zij eigenlijk zouden moeten worden beschouwt als “dun”.

Dit is belangrijk, omdat het overtollig lichaamsvet – niet alleen overgewicht – een impact heeft op de algehele gezondheid heeft. Gezonde lichaamsvet niveaus zijn ongeveer 15% voor mannen en 22% voor vrouwen, maar deze waarden zijn afhankelijk van de leeftijd. En, terwijl het waar is dat overtollig lichaamsvet uw gezondheid kan in gevaar brengen, heb je vet nodig. Want het be√Įnvloedt¬†enkele belangrijke lichaamsfuncties.

Het bereiken van uw ideaal gewicht en vorm

Goede voeding en lichaamsbeweging kunnen helpen om een goed gewicht en vorm te behouden.
Een goed bewegingsprogramma kan helpen bij het opbouwen en onderhouden van je spiermassa, en daardoor stijgt je vetvrije massa. Op hetzelfde moment, kan een programma voor gewichtsbeheersing ook helpen om je totale lichaamsvet te verminderen. Maar hou in gedachten dat je het vetverlies niet kan “richten” op een bepaalde plaats.

Maar, als je veel van je oefeningen zich op je buikspieren of benen richten, zal je die spieren accentueren. En zal je er daar slanker uitziet. Maar als je lichaamsvet verliest, verlies je het min of meer gelijkmatig. Als je er¬†zwaar uitziet en¬†vervolgens gewicht begint te verliezen, zal je waarschijnlijk je rondingen behouden. En, als je gebouwd bent zonder al te veel taille, kan je er niet echt √©√©n cre√ęren¬†– ongeacht hoeveel situps je doet. Als je lichaamsvet verliest, zal je uw basisvorm min of meer behouden¬†– alleen smaller.

Vragen via MEssenger

lichaamssamenstelling – MeerVitaliteit.com

Bert Phlippo

bron: DiscoverGoodNutrition

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

    1 Response to "Snelle handleiding voor de lichaamssamenstelling, vetvrije massa en lichaamsvet"

    • […] Bereken je BMI en je hebt een indicatie, maar geen garantie. Een gezond lichaam hangt nog van andere factoren af, zoals je vetpercentage, je cholesterol, … Bijvoorbeeld mensen die veel spiermassa hebben door hun sport (bodybuilders, boksers, … ) of hun werk (metsers, boomchirurgen, …) zullen misschien een te hoge BMI hebben. Dat heeft te maken met spiermassa. Anderzijds kan je een gezonde BMI hebben, maar juist een heel hoog vetpercentage. Dan moet juist gewerkt worden om je vetpercentage te verminderen. Het is dus belangrijk om naast je BMI ook je vetpercentage te controleren. […]

Leave a Reply