Het Immuunsysteem

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Veel mensen hebben last van winterkwaaltjes.
Als daar bovenop nog een koudegolf komt, wat dan?
Hoe zit het met het immuunsysteem, en hoe kunnen we dat verbeteren?

Het immuunsysteem doet een geweldige job, door je te beschermen tegen micro-organismen die ziekten veroorzaken. Maar soms faalt het: een virus raakt er toch  doorheen, en je wordt ziek. Is het dan mogelijk om dit proces te versterken en je hiertegen te wapenen? Wat als je jou eetgewoonten verbeterd? Wat als je vitaminen en bepaalde plantaardige supplementen gebruikt? Kunnen we andere zaken veranderen in de hoop om een bijna perfect immuun systeem te krijgen?

Om goed te functioneren heeft je immuunsysteem balans en harmonie nodig. Wetenschappers zijn er nog steeds niet uit wat er juist allemaal een rol speelt voor een optimaal immuunsysteem. We kunnen je dus geen regels geven zodat je nooit meer ziek of verkouden  zal worden.

Dat wil evenwel niet zeggen dat er geen studies worden gedaan om de link tussen levensgewoonten en een goed immuunsysteem te bestuderen. Daaruit zijn al een aantal positieve resultaten gevonden. We kunnen door onze levensstijl en eetgewoonten aan te passen al wel een heel eind komen , om het immuunsysteem te verbeteren. Hou er wel rekening mee dat dit altijd persoonlijk zal blijven, de ene persoon is van nature ‘sterker’ dan de andere.

Wat kan je dan al zoal doen?

 • Rook niet, of tracht te stoppen
 • Eet meer fruit, verse groenten, volledige granen en minder verzadigd vet
 • Beweeg regelmatig. Dertig minuten per dag is een gouden regel.
 • Hou je gewicht onder controle
 • Als je alcohol drinkt, doe het dan met mate
 • Zorg voor voldoende goede nachtrust
 • Neem voorzorgen om infecties te vermijden. Was regelmatig je handen en kook je vlees voldoende
 • Zorg voor een regelmatig geneeskundig onderzoek, overeenkomstig je leeftijdscategorie

Wat dan met kruiden en supplementen?

Sommige supplementen hebben de aandacht van wetenschappers getrokken.

 • Aloë Vera – Er zijn verschillende soorten, en elke heeft zijn typische uitwerking. Voor een beter immuunsysteem zijn er nochtans geen wetenschappelijke bewijzen. Ze zijn enkel nuttig voor lichte brand- en schaafwonden. De siroop is goed voor een branderige maag en lichte darmproblemen.
 • Look – In laboratoria is gebleken dat ze licht werken bij infecties, maar onvoldoende om te genezen. Het kan wel deel uitmaken van een gezond uitgebalanceerd dieet, zodat je een betere weerstand kan opbouwen.
 • Ginseng – In Azië wordt Ginseng veelvuldig gebruikt, en daar wordt geclaimd dat het goed zou zijn voor je immuunsysteem. Hoewel dat is nooit wetenschappelijk bewezen.

Je ziet het immuunsysteem is een complex gegeven. Het is zelfs nog niet zeker of stress en koude echt bijdraagt tot een minder sterk systeem. Wat wel zeker is, is dat je levensstijl een stuk bepalend is voor je immuunsysteem.

Vraag je gids aan

Het immuunsysteem – MeerVitaliteit

 Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...

Bert Phlippo september 10, 2018 gezondheid, voeding