Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Drinken bij sporten is belangrijk
Blijf gehydrateerd en verbeter je sportprestaties.

Gehydrateerd blijven is voor iedereen zeer belangrijk, maar sporters hebben daar nog het sport vetverbranding, drinken bij sportenmeest belang bij. Water is daarbij de belangrijkste vloeistof. Omdat het verschillende functies heeft, waaronder het regelen van de temperatuur, als smeermiddel van onze gewrichten en het transporteren van voedings- en afvalstoffen door ons lichaam. drinken bij sporten

Hydratatie tijdens de training

Tijdens het sporten is gehydrateerd blijven zeer belangrijk. Voldoende vochtinname is van essentieel belang voor je comfort, je prestaties en je veiligheid. Hoe langer en intenser je traint, hoe belangrijker het wordt om de juiste vloeistoffen te drinken.
Studies tonen aan dat 2% gewichtsverlies bij atleten, door zweten en daling van het bloedvolume, het hart harder moet werken om het bloed te laten circuleren. Dit kan leiden tot spierkrampen, duizeligheid, vermoeidheid en oververhitting.

Veel voorkomende oorzaken van uitdroging bij atleten

Onvoldoende drinken
Overmatig transpireren
Vochtverlies niet compenseren tijdens en na het sporten
Alleen drinken wanneer je dorst hebt

Hoe atleten vocht verliezen?

Oefen je op grote hoogte, is je vochtverlies groter, waardoor je meer vocht zal nodig hebben.
Trainen bij hoge temperaturen, verhoogt je vochtverlies door transpireren. Terwijl je zou kunnen denken dat je minder vocht verliest bij koude temperaturen. Terwijl dat juist gebeurd door je ademhaling. In beide gevallen blijft het dus zeer belangrijk je te blijven hydrateren.
Sommige atleten transpireren meer dan andere. Hoe meer je zweet hoe groter het risico op uitdroging.
De duur en intensiteit van je sessie bepaalt of je meer en vaker moet drinken om uitdroging te voorkomen.

Om de juiste balans te vinden voor wat je moet drinken tijdens je oefeningen, kan je best je gewicht juist voor en na de sessie wegen. Zo weet je hoeveel vocht je verloren hebt, en kan je bepalen wat en hoeveel je best drinkt. Dranken met elektrolyten en koolhydraten kunnen helpen om je vocht-elektrolytenbalans te ondersteunen.

De behoefte om koolhydraten en elektrolyten te gebruiken hangt volledig af van de trainingsintensiteit, de duur, het weer en hoeveel je transpireerd. Daarbij helpen natrium en kalium bij vervanging van elektrolyten die je verloren hebt, kalium stimuleert de dorst zodat je makkelijker drinkt. Koolhydraten gen energie gedurende 60 tot 90 minuten, maar dat kan je ook doen met gels, bars of andere voedingsmiddelen.

Hoe zit het met Sportdranken?

Sportdranken kunnen nuttig zijn voor atleten die intensief oefenen gedurende 60 minuten of meer. Deze vloeistoffen leveren de benodigde calorieën voor een continue prestatie. Vervangen van natrium, kalium en andere elektrolyten wordt pas nuttig als je lange inspanningen levert, het is te zeggen twee uur of meer, of bij grotere hitte, zoals sporten in de zon. In uitzonderlijke gevallen kan je zelfs te veel drinken, dat noemen we hyponatremia.

MeerVitaliteit – drinken bij sporten

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube