bittere smaken
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Je supergevoelige smaak aanpakken, misschien ben jij een supertaster!

bittere smaak

Trek jij je neus op tegen bittere smaak?
Kun je geen bitter voedsel zoals broccoli, spinazie of groene thee uitstaan?
Dan ben jij waarschijnlijk een supertaster.

 Dankzij een extra stel smaakpapillen op het puntje van je tong, smaakt deze bittere smaak sterker voor je dan voor de meeste mensen.
Men zegt wel eens dat het ervaren van smaak voor een superstaster is als het voelen van objecten met 50 vingers in plaats van vijf.

Het is al bijna een eeuw bekend dat mensen verschillen in hun perceptie van bittere smaak in voedsel. Maar sinds kort hebben wetenschappers de oorsprong hiervan gevonden. Deze zou te vinden zijn in kleine genetische verschillen tussen mensen.
Er zijn variaties in een smaakgen dat verklaart waarom ongeveer een kwart van ons (de supertasters) zeer gevoelig zijn voor bittere smaak. Terwijl de rest van ons ofwel helemaal niet reageert op bittere smaak.

Vrouwen zijn hier gevoeliger aan dan mannen.

Waarom? Dat weet niemand, maar in elk geval maken zij meer kans om supertaster te zijn dan mannen.
De meeste ouders gaan er waarschijnlijk van uit dat hun kinderen super-proevers zijn; gezien het feit dat zoveel kinderen aversie hebben tegen groenten.
Maar met kinderen zijn er andere factoren die hen ertoe brengen hun neus op te steken bij spruitjes.

Als je een supertaster bent, kan het een uitdaging zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen van voedingsmiddelen; zoals kool, broccoli, bloemkool, thee en soja.
Zulke voedingsmiddelen zijn letterlijk bittere pillen om te slikken. Maar er zijn een paar trucjes die wel lijken te werken.

bittere smaak   Een beetje zout helpt de bittere smaak van voedingsmiddelen te blokkeren, dus een vleugje sojasaus of een beetje knoflookzout op bittere spinazie kan wonderen doen.
In plaats van rauwe broccoli, bloemkool en andere bittere groenten te mijden, vinden velen dat ze zachter smaken en aangenamer maken.¬†Zachtere, losbladige koolvari√ęteiten, zoals bok choy en nappa, zijn vaak milder¬†van smaak dan de ronde types.¬†Soms kan het toevoegen¬†van een klein beetje vet ook helpen.

Roerbak groenten in een scheutje smaakvolle olijf- of sesamolie, of voeg avocado toe aan een salade van diepgroene spinazie, dit kan de bittere smaak verzachten.

Supertaster zijn, heeft ook een positieve kant.

Velen zijn niet alleen gevoelig voor bittere smaak: ze vinden ook vaak zoet voedsel, te zoet en erg vet voedsel niet smakelijk is.
Daardoor zullen zij minder vet en suiker eten dan anderen en dat heeft op zijn beurt weer een positieve invloed.
Het risico op zwaarlijvigheid en hartkwalen kan hierdoor verminderen.

Gezonde Actieve Levensstijl

Meer over voeding

Vragen via MEssenger

 

 

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube