Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Is verspilling van voeding nu geen zonde? 

– Je voelt het in je portemonnee

Ik vind verspilling van voeding echt vreselijk. Los van het geld dat verspild wordt, voel ik me beschaamd om voedsel weg te gooien als ik weet dat er mensen zijn die niet genoeg te eten hebben. Ik voelde me nog slechter toen ik recentelijk een rapport* had gelezen waarin de impact van voedselverspilling op het milieu beschreven werd.

verspilling van voeding

Eerst werd berekend hoeveel energie het kost om ons voedsel te produceren. Dan werd gekeken hoeveel van dat voedsel we weggooien. Daaruit werd er vastgesteld dat we de hoeveelheid energie zouden kunnen besparen van 350 miljard vaten olie, als we niets zouden verspillen. Dit zijn de cijfers in de U.S. – en ze zijn duizelingwekkend. We verspillen 27% van het voedsel dat daar wordt geproduceerd. We dumpen 32% zuivelproducten, 31% eieren, 25% groenten en 23% van alle fruit dat wordt geproduceerd. Sommigen van onze meest voedzame voedingsmiddelen gaan de prullenbak in, en we verspillen enorme hoeveelheden energie in het proces.

Verspilling van voeding is echt zonde.

Gemiddeld verspillen we jaarlijks ongeveer 75 kilo aan voeding. Dat is het lichaamsgewicht van een gemiddeld persoon. En dat omdat we te veel kopen en meer klaarmaken dan we nodig hebben. Het schokkende is, dat veel wat we weggooien nog veilig en eetbaar is. Verspilling van voeding is niet echt nodig. Je kan minder bedeelden daarmee zeker nog blij maken. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Het is immers ook niet goed om dat tweede portie toch maar op te eten, ook al ben je volledig verzadigd.

Veel volwassenen geven toe dat ze blijven eten ook al hebben ze genoeg.

Ze voelen zich verplicht om alles op te eten. Of ze staan er niet bij stil dat je eten kan en mag laten liggen. Ten eerste wordt de portie vaak fout ingeschat. De helft van de vrouwen schept evenveel op als hun man. Daardoor eten ze evenveel. Terwijl ze dagelijks toch een pak minder energie nodig hebben. Een kwart van de mannen zegt dan weer te veel te eten omdat hun vrouw te veel opschept.

De supergrote, goedkope porties helpen dit fenomeen nog in de hand.

Veel mensen laten zich verleiden door de grotere porties omdat ze maar een beetje duurder zijn dan de kleinere porties. Dit geldt voor meeneemkoffie, chips, broodjes en zelfs chocoladerepen. Vervolgens eten ze deze voedingsmiddelen wel met vrijwel dezelfde snelheid op. Dat ze 100 tot 400 calorieën extra opnemen, dringt niet door.

Verder kun je voedsel anders gebruiken wanneer ze ouder beginnen te worden.

Wanneer appels oud worden kun je appelmoes of appeltaart maken. Van oud brood maak je wentelteefjes. En als de groenten gaan rimpelen kun je ze nog heel goed gebruiken voor een lekkere groentesoep. Zo wordt de verspilling van voeding geminimaliseerd. Dus bedenk wanneer je boodschappen gaat doen wat je daadwerkelijk gebruikt. Ja, voordeelverpakkingen zijn vaak goedkoper. Maar niet als de inhoud bederfelijk is en blijkt dat je de helft uiteindelijk toch weggooit.

Voorkom verspilling van voeding.

Bereidt alleen dat waarvan je zeker weet dat je het opeet. Of bedenk van tevoren wat je met je restjes doet. Eet niet meer dan je zou moeten eten.

 

onze manier van werken
Vraag je gids aan
Vragen via MEssenger

*Cuellar A and Webber M. Environmental Science and Technology 2010, 44 (16), pp 6464– 6469. Gedeelten uit een blog van Susan Bowerman, MS, RD, CSSD.

verspilling van voeding – MeerVitaliteit.com

Volg onsFacebooklinkedinrssmail