vitamine D

Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

5 redenen dat je niet genoeg vitamine D krijgt.

Ongeveer driekwart van de tieners en volwassenen hebben een tekort aan vitamine D,
ook wel bekend als de “zon vitamine.”

Het is noodzakelijk voor het behoud van de algemene gezondheid, en het heeft een direct effect op de botten, de hersenen, het hart , de spieren en de longen . Er zijn twee belangrijke bronnen van de voedingsstof: zonlicht en supplementen.
De meesten van ons krijgen veel blootstelling aan direct zonlicht, misschien zelfs te veel. En toch de meerderheid heeft een tekort. Hoe is dit mogelijk?
Er zijn een aantal factoren die vitamine D kan beïnvloeden. Hier zijn vijf redenen waarom je niet genoeg kan krijgen van deze belangrijke voedingsstoffen, volgens de Vitamine D Raad :

# 1 Waar je woont

Hoe dichter je leeft bij de evenaar, aan hoe meer UVB je bent blootgesteld. Het lichaam gebruikt UVB om vitamine D aan te maken. Dus als je dicht bij de evenaar woont, heb je meer kans om een gezonde vitamine spiegel hebben. Waar je woont is vooral belangrijk in de winter. Wanneer je op plaatsen als Brussel, Oslo en Helsinki bent, zal je minder UVB-en krijgen. En de mensen die er wonen gaan niet zoveel vitamine D produceren. Zelfs mensen in landen als Chili en Argentinië kunnen niet genoeg vitamine produceren van april tot oktober.

# 2 Tijd van de dag

Uw huid produceert meer vitamine D bij blootstelling aan zonlicht tijdens het midden van de dag, als de zon het meest intens is. Echter, aangezien de zon op zijn sterkst is van 10:00-04:00, beveelt het Huidkanker Fonds aan op zoek te gaan naar schaduw in deze periode; waardoor het moeilijk is om de benodigde stralen op te vangen.

# 3 Tijd van het jaar

In veel gebieden van de wereld, veroorzaakt de hoek van de zon in de wintermaanden geen gunstige UVB afname. Tijdens deze maanden, is het moeilijk om genoeg UVB-stralen te krijgen voor je lichaam om te zetten in vitamine D. Sommige delen van de wereld, zoals Tenerife, krijgen het hele jaar door goede hoeveelheden UVB.

vitamine D

# 4 Bescherming tegen de zon

Toedekken is een belangrijke strategie om huidkanker te voorkomen. Maar hoe meer huid je bloot stelt, hoe meer vitamine D je zal maken. Zonnebrandcrème kan de vitamine productie ook beperken.

# 5 Huidtype

Hoe donkerder de huid, hoe meer melanine je hebt. Dat is een stof die beschermt tegen huidbeschadiging door UVB-stralen. Het lichaam gebruikt UVB om vitamine D aan te maken. Dat wil zeggen dat mensen met een donkere huid minder vitamine per minuut aanmaken, dan mensen met een lichtere huid. Een persoon met een zeer bleke of “roomwitte” huid kan al met 15 minuten  blootstelling aan de zon vitamine D aanmaken. Terwijl iemand met een bruin tot zeer donker bruine huid twee uur in de zon nodig heeft. (Deze aantallen zullen sterk variëren op basis van locatie en tijd van het jaar en dag.)

Andere factoren

De lijst van andere factoren is lang: Veroudering verlaagt vitamine D-productie. Achter glas zitten, blokkeert alle UVB-stralen. Verontreiniging absorbeert UVB-stralen, waardoor het moeilijker wordt om vitamine te produceren in verontreinigde gebieden. Een bewolkte dag betekent minder UVB, wat resulteert in minder vitamine. En de lijst gaat maar door.

Het verdict: Krijg wat zon en overwegen aan te vullen

De Raad beveelt blootstelling van uw huid aan de zon aan, voor de helft van de tijd die het kost om licht rood te worden. Vervolgens bedek je jezelf. Huidkanker is een reëel risico, dat je niet licht moet opnemen.
Door al deze factoren, beveelt de Raad ook een vitamine D3 supplement aan, als je niet genoeg aan de zon blootstelt kan worden. Vanwege de verschillende factoren die de aanmaak van die vitamine kan verminderen, kan een vitamine D-supplement, elke dag, voor de meeste mensen heilzaam zijn.

Gezonde Actieve Levensstijl

Vragen via MEssenger

Vitamine D – MeerVitaliteit.com

Volg onsFacebooktwitterpinterestrssyoutube

Deel wat je denkt

MeerVitaliteit FacebookMeerVitaliteit TwitterMore...

Bert Phlippo juni 28, 2018 gezondheid