cosmetica zonder parabenen
Deel dit via Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Cosmetica zonder parabenen, waarom moet dat zijn?

Cosmetica zonder parabenen, is blijkbaar een nieuwe verkooptruck.
Nochtans is dat niet zomaar, er is echt een reden.

Parabenen, aluminium, alcohol, formaldehyde, enz. kunnen allergieën, irritatie en zelfs kanker veroorzaken. Toch komen ze algemeen voor in uw cosmetica. Hoe moet u de etiketten ontcijferen en de onbetrouwbare stoffen opsporen? Waarom zou cosmetica zonder parabenen moeten zijn.

De potentieel schadelijke stoffen in cosmetica

Parabenen

 (Butylparabeen, methylparabeen, propylparabeen E216).
Parabenen zijn allergene stoffen, hormoonverstoorders en wellicht ook kankerverwekkend. Ze worden gebruikt als bewaarmiddel in cosmetica. In biologische producten zijn ze verboden.

Laurylsulfaat 

(Ammoniumlaurylsulfaat, natriumlaurylsulfaat)
Laurylsulfaten of dodecylsulfaten zitten in de meeste producten voor lichaamsverzoring. Het zijn zogenaamde oppervlakteactieve stoffen die worden gebruikt om douchegels en shampoos te laten schuimen. Maar laurylsulfaten veroorzaken sterke huidirritatie en kunnen ook irritatie van de luchtwegen veroorzaken. In biologische producten zijn ze ook verboden.

Alcohol

(Alcohol, alcoholoplossingen)
Ze worden als solvent en bewaarmiddel gebruikt. Ze drogen de huid uit en irriteren ze ook. Alcoholhoudende producten zijn af te raden voor de droge en gevoelige huid en voor baby’s. Ze zijn wel toegestaan in biologische producten.

Formaldehyde en formaldehyde afgevende middelen

cosmetica zonder parabenen

 (DMDM hydantoin, imidazolidinyl-ureum, quaternium 15E)
Deze microbewerende bewaarmiddelen worden gebruikt in wasgels, soms ook in manicurekits. Formaldehyde is kankerverwekkend en veroorzaakt allergieën en irritatie. In biologische cosmetische producten is de stof verboden.

Thiazolinones

(Methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone)
Deze twee thiazolinones zijn microbewerende bewaarmiddelen en behoren tot de groep van de isothiazolinonen. De stoffen zijn beter bekend onder de merknaam Kathon CG. Ze zitten in alle categorieën van cosmetica. Ze zijn zwaar allergieverwekkend en verboden in biologische producten.

Triclocarban en Triclosan

Deze microbe- en bacteriewerende bewaarmiddelen zouden schadelijk zijn voor het lichaam. Ze zijn vooral terug te vinden in deodorants of producten tegen acne. De maximaal toegestane dosis zou in de nabije toekomst herzien en verlaagd worden. Er zijn allergieën gemeld bij contact met de stof.

Quaternaire ammoniums

(Verbindingen eindigend op -monium, -chloride, -bromide)
Deze haarconditioners en bewaarmiddelen worden vooral gebruikt in shampoos en crèmespoelingen. Ze veroorzaken irritatie en zijn vervuilend. In biologische cosmetische producten zijn ze verboden.

Aluminiumzouten

Aluminiumzouten worden gebruikt in antitranspiranten en deodorants. Ze vernauwen de huidporiën en verminderen zo de zweetproductie. Aluminiumzouten kunnen door de huid in het lichaam dringen en zouden zo het risico op borstkanker vergroten. Ze zijn vermoedelijk ook potentieel schadelijk voor het zenuwstelsel en het beendergestel. Bij gebrek aan glasharde bewijzen raadt het ‘Agence française de sécurité sanitaire’ (Afssaps) een maximaal gehalte van 0,6% aluminiumzout aan in cosmetica. Het geeft ook de raad geen aluminiumzouten te gebruiken op een geïrriteerde of net geschoren huid.

Oxybenzon en 4-methylbenzylideen kamfer

(4-MBC)
Deze chemische stoffen worden gebruikt als ultraviolette filter. Ze veroorzaken allergieën, zouden ook de hormoonhuishouding verstoren en komen veelvuldig voor in onze dagelijkse omgeving. Cosmetica met organische of minerale UV-filters hebben geen hormonale werking.

Er is discussie over de schadelijkheid van UV-filters op basis van zinkoxide. Minerale filters op basis van titaandioxide zijn een alternatief. Maar die stof is dikker en laat witte strepen na.

Natuurlijke stoffen in cosmetica

Dit zijn enkele betrouwbaardere stoffen:

Aloë vera, galamboter, hamamelis, zachte amandelolie, arganolie, bisabolol, jojoba, tijgergras.

Bronnen: L’observatoire des cosmétiques (artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache op 11/06/2013)

Het is nu duidelijk waarom ‘cosmetica zonder parabenen‘ niet zo maar een loze slogan is. Niet alleen moet cosmetica zonder parabenen zijn, maar let ook op de andere ‘gevaarlijke’ stoffen, en de betrouwbare stoffen.

Vragen via MEssenger

meer over gelaatsverzorging

Volg onsFacebooklinkedinrssmail